Home

Achtergrond 190 x bekeken

'Concentratie afzet naar vier of vijf partijen'

De afzetmarkt voor groente en fruit is gebaat bij een structuur van vier of vijf grote partijen.

Bundeling van het totale aanbod is moeilijker te realiseren. Dat zegt Hans van Luijk, directeur van versdirect.nl .

Aanbodsbundeling is noodzakelijk gezien de schaalvergroting bij retail, zegt Van Luijk. Telersorganisaties als The Greenery, versdirect.nl en ZON praten al enige tijd over concentratie, zegt hij. "We voeren gesprekken met clubs om te kijken wat goed is voor telers. Totale aanbodsbundeling is een fusiemodel met meerwaarde, maar dat is een lange weg voor telers en zoveel tijd is er niet."

Ook koepel Dutch Produce Association (DPA) ziet een totale bundeling niet zitten, maar zegt dat in verschillende groepjes tussen de dertien leden al wordt gesproken over samenwerking.

"LTO heeft daar nu haar diensten bij aangeboden", bevestigt directeur Hans van Es. Hij verwacht dat zeker een half jaar tot een jaar nodig is om te komen tot concentratie of integratie van taken, waar versdirect.nl over rept.

De slechte omstandigheden op de afzetmarkt hebben de partijen bij elkaar gebracht, stelt Van Luijk. "Gesprekken lopen met telersverenigingen. We zitten op één lijn, maar er is meer tijd nodig. Door de marktomstandigheden zit er veel druk achter."

Hoe ver de gesprekken gevorderd zijn, is niet duidelijk. "Goede dingen kunnen snel tot stand komen. De toon van de gesprekken is wisselend, vaak positief. Iedereen heeft ook een andere oorsprong, een andere manier van verkopen", aldus Van Luijk.

The Greenery bevestigt bij de gesprekken betrokken te zijn en te streven naar structurele samenwerkingsverbanden. Welke dat zijn, is nog niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.