Home

Achtergrond 180 x bekeken

Campagne waarschuwt voor medicijngebruik in verkeer

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat lanceert vandaag de publiekscampagne 'Rij veilig met medicijnen'.

Medicijngebruikers worden met folders, posters, advertenties, een radiospot en advisering van apothekers en artsen gewezen op de risico's bij verkeersdeelname. Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat vandaag bekendgemaakt.

Volgens het ministerie gebruikt in Nederland een op de tien automobilisten een rijgevaarlijk medicijn. Deze bestuurders hebben twee keer meer kans op een ongeval dan mensen die geen rijgevaarlijke medicijnen hebben gebruikt.

Jaarlijks vallen tientallen doden en ruim duizend zwaargewonden in het verkeer als gevolg van medicijnen. Vooral gebruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Ook bepaalde antidepressiva en sommige middelen tegen allergieën kunnen het reactievermogen verminderen.

Doel van de campagne is dat medicijngebruikers zich meer bewust worden wat voor hen persoonlijk de risico's zijn bij verkeersdeelname. Veel van hen zeggen geen hinder van de geneesmiddelen te hebben in het verkeer, ze zijn eraan gewend, maar velen weten bijvoorbeeld niet dat de kans op een verkeersongeval in de eerste weken van gebruik groter is.

De campagne loopt door tot het eind van het jaar en is onderdeel van 'Daar kun je mee thuiskomen' de verkeersveiligheidscampagne van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.rijveiligmetmedicijnen.nl.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.