Home

Achtergrond 183 x bekeken

Brussel zoekt ander potje voor voedselhulp

De Europese Commissie gaat opnieuw zoeken om 1 miljard euro bijeen te brengen voor een fonds voor voedselhulp aan miljoenen hongerende Afrikanen.

Het oorspronkelijke plan om het geld te halen uit niet uitgegeven landbouwgelden heeft de commissie losgelaten. Dat heeft de Europese Commissie aan de onderhandelaars van het Europees Parlement laten weten, zegt CDA-Europarlementariër Maria Martens. Zij protesteerde de afgelopen maanden herhaaldelijk tegen het commissievoorstel. Ook een aantal EU-landen, waaronder Nederland, had moeite met de gekozen methode. Volgens de EU-begrotingsregels moet geld dat de EU niet uitgeeft namelijk gewoon worden teruggegeven aan de 27 lidstaten.

Brussel wil met het fonds van 1 miljard hongerend Afrika helpen. Het moet Afrikaanse boeren eenmalig zaden en kunstmest geven, zodat de oogsten toenemen en de hoge voedselprijzen kunnen dalen. Martens is zeer tevreden over het nieuwe inzicht bij de Europese Commissie. "Het belang van hulp is groot, de nood is hoog in Afrika.'' Een vertegenwoordiging van het Europees Parlement gaat nu met vertegenwoordigers van de EU-landen en van de Europese Commissie overleggen om op 21 november tot een compromis te komen. Als het lukt kan het Europees Parlement er in december over stemmen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.