Home

Achtergrond 143 x bekeken

Brussel wil optreden tegen te luide mp3's

De EU bekijkt hoe jongeren beter beschermd kunnen worden tegen het te luide volume van muziekspelers zoals mp3-spelers, i-pods en walkmans.

Europees Commissaris Meglena Kuneva (Consumentenbescherming) heeft dat vandaag gezegd.

Aanleiding is nieuwe EU-onderzoek over blijvende gehoorschade door te luide muziekspelers. Wie vijf jaar lang een uur per dag luistert naar te harde muziek, riskeert blijvende doofheid. Dit doet 5 á 10 procent van de luisteraars, ofwel 2,5 tot 5 miljoen Europeanen.

De Europese Commissie houdt begin 2009 een seminar over mogelijke oplossingen. Daarbij gaat het over herziening van de huidige limiet van 100 decibel voor een muziekspeler, nadere regels en technische maatregelen.

"Het is onrustbarend dat zo veel - vooral jonge - mensen onbewust hun gehoor blijvend beschadigen'', zegt commissaris Kuneva. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een duidelijk risico bestaat, dus we moeten snel reageren.''

De commissaris adviseert mensen niet te lang naar hun muziekspeler te luisteren, om zo hun oren te sparen. Mensen kunnen ook zelf controleren of ze het maximumvolume van hun apparaat lager kunnen zetten of het zachter zetten.

De laatste tijd stijgt de verkoop van persoonlijke muziekspelers, vooral mp3-spelers. In de EU luisteren naar schatting 50 tot 100 miljoen mensen dagelijks naar zulke apparatuur. De afgelopen vier jaar zijn er volgens schattingen zo'n 200 miljoen draagbare geluidsapparaten en zo'n 140 miljoen mp3-spelers verkocht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.