Home

Achtergrond 251 x bekeken

Brussel wil kappen met fout hout

In de strijd tegen het vele ’foute hout’ presenteert de Europese Commissie vrijdag een voorstel om de herkomst van importhout duidelijker te maken.

Handelaren moeten steeds gaan aangeven dat het hout afkomstig is van legaal gekapte bomen. Ook moeten ze verplicht het herkomstland aanduiden, volgens het plan.

”Deze aanpak stelt de EU in staat om grote invloed te hebben op illegale houtkap”, aldus de Europese Commissie in een aankondiging. ”Het voorstel helpt de bossen beschermen, vooral in ontwikkelingslanden die hout exporteren naar de EU.”
Een aanzienlijk deel van het hout uit bepaalde landen die nu in de EU worden verkocht is vermoedelijk van illegale herkomst, aldus de Europese Commissie.

Minister Gerda Verburg (Natuur) hamerde er pas nog op dat de Europese Commissie het voorstel nu echt op tafel zou leggen. Verburg vindt dat het voorstel veel te lang op zich heeft laten wachten.

De EU-landen hebben tot dusver alleen vrijwillige akkoorden met bepaalde houtlanden. Deze vrijwillige afspraken uit het zogeheten Flegt-actieplan blijken echter geen groot verschil te maken. Natuurorganisaties klagen over de vele gaten in de Flegt-regeling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.