Home

Achtergrond 293 x bekeken

Brussel trekt 100 miljoen euro extra uit

De Europese Commissie wil komend jaar 100 miljoen euro extra uittrekken voor de bestrijding van blauwtong.

Dat heeft commissaris Androulla Vassiliou (gezondheid en consumentenzaken) gisteren voorgesteld.

Het voorstel betekent een wijziging van de EU-begroting voor 2009, waarmee Parlement en lidstaten nog moeten instemmen. Het idee werd deze week al geopperd tijdens de landbouwraad. Daar kon het op de instemming van veel lidstaten rekenen.
Het extra budget zal worden uitgegeven op basis van cofinanciering, waarbij lidstaten minimaal 50 procent van de kosten zelf moeten dragen.
Naar verluidt zouden de Brusselse gelden niet alleen kunnen worden ingezet voor aanschaf van de vaccins en de kosten voor het volgen van de activiteit van knutten, maar ook voor vaccintoediening door dierenartsen. Onlangs zei Vassiliou nog dat van dat laatste geen sprake kon zijn, omdat lidstaten inmiddels op de dierziekte voorbereid kunnen zijn.
Minister Gerda Verburg (LNV) heeft haar collega-ministers deze week op de hoogte gebracht van de uitbraak van blauwtong-type 6 in Nederland. Een apart verzoek om bijstand heeft zij daarbij nog niet gedaan, bij gebrek aan voldoende informatie rond de nieuwe uitbraak, aldus een woordvoerder van LNV.
Eerder dit jaar reserveerde de Europese Commissie voor 2009 al 62 miljoen euro voor de bestrijding van blauwtong – waarmee ook nog moet worden ingestemd. De totale uitgaven van de Commissie aan blauwtong lopen hiermee op tot meer dan 300 miljoen euro in 2008 en 2009.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.