Home

Achtergrond 172 x bekeken

Brits begrotingstekort hoogst in 60 jaar

Het begrotingstekort van Groot-Brittannië is in september naar het hoogste niveau gestegen in ruim zestig jaar door lagere belastinginkomsten en hogere overheidsuitgaven.

Het begrotingstekort van Groot-Brittannië is in september naar het hoogste niveau gestegen in ruim zestig jaar door lagere belastinginkomsten en hogere overheidsuitgaven. Het begrotingstekort kwam die maand uit op 8,1 miljard pond sterling (10,5 miljard euro), vergeleken met een tekort van 4,8 miljard pond een jaar eerder. Dat maakte het Britse nationale bureau voor de statistiek maandag bekend.

Analisten dachten dat het begrotingstekort zou uitkomen op 6,9 miljard pond. Door de kredietcrisis en de afzwakkende economie lopen de belastinginkomsten terug, terwijl de Britse regering wel steeds meer uitgeeft aan bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen. Dit leidt ertoe dat er meer moet worden geleend. De verwachting is dat de Britse economie dit jaar in een recessie belandt.

De Britse minister van Financiën Alistair Darling verwacht dat het tekort over heel 2008 uitkomt op 43 miljard pond (ruim 55,6 miljard euro), maar sommige analisten houden rekening met een tekort van 65 miljard pond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.