Home

Achtergrond 170 x bekeken

Bloembollenorganisaties stoppen advies productiebeperking

Brancheorganisaties KAVB en CNB hebben de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beloofd bloembollentelers niet langer meer te adviseren over mogelijke productiebeperking van bepaalde rassen.

De NMa stopt vanwege de toezegging met een onderzoek. De NMa startte enige maanden geleden het onderzoek op basis van signalen uit de media dat in de bloembollensector afspraken zijn gemaakt over productiebeperking. Reden was dat de prijs van onder meer lelies sterk was gedaald door overaanbod. Ook verschillende telers maakten volgens de NMA afspraken.

Uitgangspunt is dat ondernemers op individuele basis hun commerciële strategie bepalen, aldus de NMa. Nu de KAVB en CNB hebben beloofd niet langer te adviseren over productie, acht de NMa verder onderzoek of vervolging niet noodzakelijk.

De gedragingen van de telers worden vanwege de beperkte omzet van de betrokkenen eveneens niet langer onderzocht. De bloembollensector is goed voor een jaaromzet van 500 miljoen euro op jaarbasis. De NMa beschouwt naar eigen zeggen de 'food en agri' sector als één van de speerpunten.

Of registreer je om te kunnen reageren.