Home

Achtergrond 160 x bekeken

Biologische sector krijgt eigen residu-databank

Wageningen UR heeft in samenwerking met de Vereniging Biologische Productie- en handelsbedrijven (VBP) en enkele ondernemers uit de sector een residumonitoringssysteem ontwikkeld, VBP Bio-KAP.

Het systeem is een soort databank, waarin ondernemers kennis uitwisselen op het gebied van residuen in producten en regelgeving.
Daardoor moet voorkomen worden dat er producten met te veel residuen op de markt komen.

Een ondernemer kan door een waarschuwing zijn product testen en het eventueel uit de handel nemen. De VBP werkt samen met controle- en certificeringsorganisatie Skal om zo de naleving optimaal te controleren.

Volgens een woordvoerder van Skal is het een mooie aanvulling op bestaande kwaliteitskeurmerken. ”Dit is een initiatief van de sector zelf, biologische ondernemers willen zelf ook zorgen dat hun zaakjes op orde zijn. Dit toont vooral goede wil en daarnaast is een certificaat niet 100 procent betrouwbaar. De ondernemers die hier aan mee doen tonen goede wil en willen spul verhandelen dat goed is.” Aan het eind van dit jaar gaat het project van start.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.