Home

Achtergrond 439 x bekeken 10 reacties

Beter goed gejat dan slecht bedacht

De Groene Belangenbehartiger BV komt plotseling ook met een verdovingsapparaat voor de castratie van beerbiggen.

De kop van de blog komt uit de journalistiek. Je kunt beter een goed artikel van een ander jatten, dan zelf een slecht artikel of genre bedenken. De Groene Belangenbehartiger (DGB), de dienstverlenende organisatie gelieerd aan de NVV moet dit ook hebben gedacht toen het traject voor de ontwikkeling van verdovingsapparaten werd ingezet in februari van dit jaar. NVV en LTO gezamenlijk benaderden onder aanvoering van de Animal Sciences Group twee fabrikanten om een verdovingsapparaat voor beerbiggen te ontwikkelen.

Testen en aanpassingen

Tot zover niets aan de hand. Schippers Bladel en de Noord-Amsterdamse Machinefabriek investeerden in de ontwikkeling van een verdovingsapparaat. Na de nodige testen en aanpassingen was eind september de apparatuur praktijkrijp. Plotseling komt nu DGB met een eigen apparaat. Dat wekt de nodige bevreemding.

DGB wekt verdenking

Volgens directeur Mark Logtenberg van DGB zijn ze benaderd door een machinefabriek, die geen distributiekanaal in de varkenssector heeft. Het is mij trouwens onbekend dat DGB wél een distributiekanaal heeft.
DGB wekt nu wel erg sterk de verdenking dat zij eerst de uitontwikkeling van de apparaten heeft afgewacht en vervolgens een producent heeft benaderd. De kennis is bij hen aanwezig. Schippers Bladel mocht zelfs onlangs nog op het hoofdkantoor van de DGB in Hardenberg komen om alle ins en outs van hun apparaat uit te leggen.

Hoezo onafhankelijk?

De voorzitter van de NVV, Wyno Zwanenburg, laat weten dat DGB geheel onafhankelijk is van de NVV. Een beetje vreemd, want de directeur van DGB is Mark Logtenberg, tevens penningmeester in het dagelijks bestuur van de NVV. Hoezo onafhankelijk?

Geheimzinnigheid en jatwerk

Zwanenburg geeft aan dat hij de naam van de producent niet kent. Logtenberg zegt dat hij de naam van de producent niet wil geven. Waarom deze geheimzinnigheid? Ik ben benieuwd naar het typeplaatje op het apparaat met de naam van de producent.
Het was wel zo netjes geweest van de NVV of DGB als zij in een veel eerder stadium hadden aangegeven dat zijzelf ook met een apparaat wilden komen, om daarmee de marktwerking te versterken voor een scherpe aanschafprijs. Nu wekt het allemaal de schijn op van jatwerk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  zo wat laat ze toch lekker dan hadden ze maar allemaal patent moeten aanvragen. succes nvv des te meer leveranciers des te beter.

 • no-profile-image

  a. Janssen

  Ik denk dat dit korte termijn denken van NVV is, volgende keer zullen ze met de ontwikkeling van dergelijke apparaten niet meer gevraagd worden. Dat is pas goed voor de sector.... Voor de concurrentie is het uiteraard wel goed echter het apparaat van Schippers ziet er veel gebruiksvriendelijker uit, ik heb deze gekocht en het was nog goedkoper ook dan nog de service wanneer er straks iets aan mankeerd, bij Schippers ken ik de service, bij NVV???

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  De enigste waarop de term "jatten" van toepassing is, in de soap die verdoofd castreren heet, is het CBL. Zij stellen ons met het noemen van een datum voor een voldongen feit en proberen dat vervolgens af te kopen met een fractie van de totale te maken kosten. Dat noem ik jatten! Eerst de boodschappen in de auto pakken en vervolgens de helft afrekenen. Daarnaast verdient de DGB hier alle lof om te komen met een apparaat dat wél binnen het vergoedingsbudget van het CBL past, los van het gegeven of het straks de eerste praktijktest doorstaat.

 • no-profile-image

  a de beste

  wederom dus een pluim voor bedrijf schippers. een slecht product gaan ze niet (proberen) na te maken. en ook wat service betreft ben ik het volledig met dhr janssen eens

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Waarom nog castratie toestaan? Marianne komt wel een keer met een voorstel tot catratieverbod. Dan is er zeker einde varkenshouderij in Nederland als je hiermee Marianne voor bent.

 • no-profile-image

  Han Swinkels

  Wij betreuren het dat het zo heeft moeten lopen. Eind 2007 heeft LTO samen met NVV het initiatief genomen om vrijwillig beerbiggen te gaan verdoven. Hiermee wisten we te voorkomen dat LNV onder druk van de Tweede Kamer verdoofd castreren wettelijk verplicht zou stellen. Slecht voor het sectorimago én het inkomen van de varkenshouder. Samen is het ons gelukt om met ASG, Schippers en NAM twee praktische apparaten te ontwikkelen. Ook zijn we met de slachterijen erin geslaagd de supermarkten op te laten draaien voor de kosten. LTO had graag de samenwerking voortgezet door samen met de NVV de cursussen verdoofd castreren te organiseren voor alle varkenshouders. Helaas loopt het anders. De komende weken organiseert LTO in alle regio's gratis cursussen voor alle varkenshouders en hun medewerkers (zie regionale websites). Ook bedrijfsverzorgers, dierenartsen en andere belangstellenden zijn welkom. Wij doen dit in het belang van onze leden en de hele Nederlandse varkenssector.

 • no-profile-image

  varkens

  Volgens mij koste het apparaat van schippers eerst ruim boven de € 1000,- en nu de DGB er ook een heeft is die prijs ook opeens € 950,- .
  De andere € 50,- is voor de cursus zowel NVV als LTO
  In vorige reactie wordt geschreven dat de suppermarkten de kosten betalen. Maar als ik het apparaat heb, en de cursus is gevolgd is het geld op. En dan de rest van de kosten dan ( gas, arbeid, onderhoud )
  Goed geregeld hoor !!!!!!!

 • no-profile-image

  Han Swinkels

  Opmerking van 'Varkens boer' klopt. Variabele kosten (eigen arbeid, CO2-gas) zijn voor rekening van de varkenshouder. Daar staat tegenover dat Nederlandse supermarkten hebben toegezegd verdoofd castreren in de inkoopvoorwaarden op te nemen. Willen Duitse slachterijen vers vlees blijven leveren dan zullen ook hun leveranciers de beerbiggen moeten verdoven. Zonder vergoeding voor de vaste kosten! Wij hebben eruit gehaald wat erin zat. Voor de rest zal de markt zijn werk moeten doen.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Beste Han, als dat de deal is dan is het een bijzonder slechte! Op deze manier zijn we elkaar’s kostprijs aan het opdrijven, de Duitse weliswaar iets meer dan de onze, zonder dat de vleesinkopers hiervoor extra in de buidel moeten tasten. Het enigste dat overblijft is een goed gevoel bij de kopende consument voor zover hem of haar dat wat kan schelen. De enigste manier waarop deze stap in winst uit te drukken is, is dat het moment waarop we daadwerkelijk stoppen met castreren zoveel eerder ligt dan 2015. Echter, het CBL heeft al aangekondigd dat zij volledige garantie willen hebben op het ontbreken van berengeur alvorens hiertoe over te gaan. Met de huidige stand van zaken zijn we eerder in 2015 dan dat het mes uit de ballen kan worden gehaald. Voor een gemiddeld bedrijf van 400 zeugen betekent dat een stijging in de kosten van ruim 7000 euro, geld dat er nu al niet eens is. Dat maakt het, los van de ethische discussie, een slechte deal! Het CBL stond met hun ondoordachte uitspraak om alleen vlees van verdooft gecastreerde dieren te willen verkopen met de rug tegen de muur en wij hebben daar geen gebruik van gemaakt.

 • no-profile-image

  varkens

  Volgens mij heeft de achterban van zowel LTO als NVV de opdracht meegegeven dat alle kosten vergoed moeten worden (zal wel iets te maken hebben met kostprijs, endat er zoveel verdiend wordt) en dan maken jullie je er van af met we hebben ons best gedaan, meer zit er niet in. Volgens mij moet je dan beter je best doen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.