Home

Achtergrond 270 x bekeken 10 reacties

'Basis voor ontpolderen dun'

De keuze voor het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder is niet kwantitatief onderbouwd.

Andere maatregelen dragen mogelijk voldoende bij aan natuurherstel. Dat zegt Jelmer Cleveringa van onderzoeksbureau Alkyon, dat voor de commissie-Nijpels onderzoek deed naar de natuureffecten van verschillende maatregelen. De commissie-Nijpels presenteerde deze week een rapport over natuurherstel in de Westerschelde. De commissie noemde daarin vijf mogelijke alternatieven, maar zei er gelijk bij dat ontpoldering van de Hedwigepolder verreweg de beste oplossing was.

Maar volgens Cleveringa is dat lastig te beoordelen, zolang niet is bepaald hoe de eindtoestand van de getijde-natuur in de Westerschelde moet zijn. "Wij zien dit als grote tekortkoming." Nu is alleen bepaald dat de natuurkwaliteit beter moet. Alkyon sluit niet uit dat dat ook kan met alternatieven, zoals natuurgebieden die in contact staan met het getij of het veranderen van habitats, zoals het afgraven van oud schor voor de vorming van jong schor. Ook voor de genoemde aantallen hectares te herstellen natuur ontbreken inhoudelijke argumenten, stelt Alkyon.

Het onderzoeksbureau adviseert alsnog met een kwantitatieve onderbouwing te komen. Dat is ook in eerdere rapporten en door de commissie-Maljers (2006) aangeraden, maar volgens Cleveringa is met dat advies nooit wat gedaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel

  Er is water genoeg in de wereld. 90% of meer van het aardoppervlak is water. Waar hebben we het hier over.
  Landbouwgrond vervangen door water is vermindering van het zuurstof producerend vermogen en het CO2 bindend vermogen. Het water heeft die capaciteiten niet. Het druist in tegen de vermindering van de broeikasgassen.
  Als je nou zegt we gaan een polder vol planten met bomen, dan snap ik er nog wat van, maar onder water laten lopen.
  Wie kan er in deze discussie nog helder denken.
  Land inruilen voor water, dat moet verboden worden.
  Uiteraard ontvang ik graag voor dit advies € 4 miljoen. Om in stijl te blijven van deze tijd. Nietwaar.

 • no-profile-image

  gert

  Jan Heijkoop was er gauw klaar mee,de boeren hebben nu duidelijkheid zegt hij

 • no-profile-image

  Harm

  In Noord-en Zuid Holland zijn genoeg polders te vinden die naar mijn mening wel onder water gezet mogen worden. Maar het belang van de boer staat blijkbaar te laag op de maatschppelijke ladder.
  Je gaat toch ook geen nieuwe auto slopen omdat je het ijzer nodig hebt voor een poortje. Pure geldsmijterij.

 • no-profile-image

  mario griekspoor

  ja mensen laten we nog maar meer natte gebieden creëren ,LEES
  kweekplaatsen voor knutten en andere muggen,denk niet dat alleen de koeien geiten en schapen ea vee de lijdende zijn, de mens komt nog ,het is dan een kwestie van tijd wanneer we de onzen ten grave dragen want door de opwarming is het een kwestie van tijd eer de tropische muggen in grotere getalen ons land zullen bevolken ,en wij zijn zo dom om hen broedkamers te geven

 • no-profile-image

  boerke

  We kunnen natuurlijk ook Den Haag en Brussels onder water zetten. Dat is pas natuurwinst!!

 • no-profile-image

  jan

  Waarschijnlijk ben ik niet ontwikkeld genoeg, want ik heb het nog steeds niet begrepen, die noodzaak tot ontpolderen. Als ik zeeland bekijk is het bijna een groot natuurgebied, prachtig gewoon, maar voor de elitaire hobbyisten van de milieulobby is het nooit genoeg. Het irritantste van deze clubs is dat zij zich niet gehinderd voelen door enige vormen van democratie. Al is 80 procent van het volk tegen, zij hebben daar geen boodschap aan.

 • no-profile-image

  koeienboer

  ze kunnen beter gewoon zeggen: we willen ontpolderen omdat we dat in ons hoofd hebben, maar we hebben er geen reden voor kunnen bedenken. Als de heren dit eenmaal willen stappen ze er niet meer vanaf.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  In Den Haag wist Nijpels geen zinnig woord meer te zeggen, en verdween. Nijpels is weer in beeld, maar nog steeds weet hij niets zinnigs te vermelden. Nog steeds last van huppelwater?

 • no-profile-image

  Arie Noordam

  Ed Nijpels een rapport laten maken als dit is hetzelfde als een pyromaan brandweer commandant maken.
  De man heeft nog nooit iets nuttigs voor de maatschappij gedaan

 • no-profile-image

  Hajo

  Onze regeerders hebben schijt aan de mening en verlangens van het gewone volk.
  Het ouwe jongens krentenbrood systeem heeft geen zaak aan mensen die niet tot hun stand horen.
  eens een keer een revolutie zou misschien kunnen helpen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.