Home

Achtergrond 210 x bekeken

Agrifirm start project met winterbrouwgerst

Agrifirm is gestart met een project voor de teelt van winterbrouwgerst. De coöperatie levert de gerst aan Holland Malt.

De telers leveren de winterbrouwgerst in een aparte pool. Holland Malt is een gezamenlijk bedrijf van Agrifirm en bierbrouwer Bavaria. Aaldrik Venhuizen, hoofd van de afdeling Kwaliteit, Marketing en Organisatie bij Agrifirm, wil niet kwijt hoeveel hectare winterbrouwgerst in het project zijn ondergebracht. “Het project zit voor dit seizoen vol. De percelen liggen verspreid over Nederland.”

De percelen zijn ingezaaid met Wintmalt, een ras dat heeft bewezen brouwwaardige gerst te kunnen leveren. Venhuizen: “De gerst wordt beoordeeld door mouterijen en brouwerijen op een aantal eisen, waaronder kwaliteit en gehalte aan eiwit. Tot dit jaar waren er geen geschikte rassen die onder Nederlandse omstandigheden een goede brouwgerstkwaliteit konden halen in combinatie met een hoge opbrengst.”

Een saldoberekening is lastig te maken, zegt Venhuizen. “Dat hangt af van de beslissingen die een teler neemt. De bemesting luistert nauw om het juiste eiwitgehalte te krijgen. Dat heeft invloed op de opbrengst. Maar brouwwaardige gerst levert een premie op ten opzichte van voergerst. De teelt van winterbrouwgerst geeft niet meer risico op afkeuring dan de teelt van zomerbrouwgerst.”

Coöperatie Agerland en dochterbedrijf Agrarische Unie hebben ook een project voor winterbrouwgerst. Agerland heeft een rassenonderzoek gedaan op de proefboerderij in Wijnandsrade, zegt Adrie Strikkeling, verkoopleider Akkerbouw. “Vorig seizoen had Agrarische Unie in het Noorden een areaal van 75 hectare winterbrouwgerst. Die gerst wordt nu al geleverd aan mouterijen. Agerland start in Limburg dit jaar met een kleine 100 hectare winterbrouwgerst. Dat is allemaal ingezaaid met Wintmalt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.