Home

Achtergrond 173 x bekeken 1 reactie

Afzet België niet bestand tegen macht handel

De Belgische telers en veilingen zijn steeds slechter bestand tegen de groter groeiende handelspartijen. Volgens Jos van Dessel, commercieel directeur bij de Mechelse Veilingen, is een wijziging van de afzetstructuur in België nodig.

Van Dessel spreekt zijn verbazing uit dat prijzen voor producten als komkommer en tomaat veel slechter zijn dan andere jaren, terwijl er geen doordraai plaatsvond. ”De handel speelt zijn eigen spel en heeft weinig met de aanbodszijde te maken.”

België kent een systeem van centrale bemiddeling, maar de handel wil dit dwarsbomen, signaleert Van Dessel, ondermeer door direct met telers te handelen. Dat leidt niet tot een uittocht van telers bij de veilingen.

Zo is er onvoldoende overleg bij promotiecampagnes, waardoor de markt niet goed functioneert.

België toont steeds meer gelijkenis met Nederland. ”In plaats van dat de handel naar het product gaat, is het steeds meer andersom. Dan leg je je hoofd op het hakblok.” Volgens Van Dessel wordt een deel van de prijsdruk in België ook veroorzaakt door de versnippering en productiegroei in Nederland. “Ook wij leveren als kleiner productieland aan partijen als Aldi en Lidl in Duitsland.”

De oplossing ligt mogelijk in de afzetstructuur. ”Er draaien nog steeds verschillende veilingklokken in België, misschien moeten we ons ook maar bundelen.” Van Dessel is lid van de Nederlandse telerscollectieven als K8 en P8.

Ook binnen de Belgische veilingen wordt al gesproken over aanpassing van de afzetstructuur. Nu wordt maximaal 30 procent van het aanbod centraal bemiddeld en 70 procent verkocht voor de Belgische veilingklokken.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jac

  Oproep aan Belgische veilingen en telers:

  laat jullie niet gek maken door de grote afnemers en blijf de klok aan de muur houden! Aub niet meer gaan bemiddelen dit is het begin van het einde kijk maar naar Nederland.
  Telers hier schopten op voorzetten van de supermarkten ook tegen de veilingen en het gebruik van de klok, velen lieten zich verleiden (misleiden) door beloftes van de grote afnemers dat rechtstreeks zaken doen zoveel beter voor hun was.
  Kijk nu wat er van gekomen is, nog steeds worden we voor de gek gehouden door supermarkten die over onze ruggen hun aandeelhouders een goed rendement toestoppen.
  Als er iets moet gebeuren is het dat we de klok weer terughangen dan is er weer een open prijsvorming en dit is in het voordeel van de aanbieder. Eventueel 1 klok voor NL en BE.
  Lang genoeg hebben we de afnemers verwend

Of registreer je om te kunnen reageren.