Home

Achtergrond 195 x bekeken 2 reacties

'Afkopen klimaatverplichtingen goedkoopst'

De kosten van het verminderen van de CO2-uitstoot met 30 procent in 2020 zijn verwaarloosbaar als Nederland dat doel volledig in ontwikkelingslanden realiseert, meldde het Centraal Planbureau vandaag.

Het kabinet legt in het actieplan Schoon en Zuinig de lat hoger dan andere landen. Ongeacht wat die doen, moet de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 in 2020 30 procent lager liggen dan in 1990.

De goedkoopste optie is volgens het planbureau het betalen voor emissiereductie in landen zonder een emissieplafond, met name ontwikkelingslanden.

Worden de extra kosten voor eigen rekening genomen, dan kunnen die oplopen tot 0,25 procent van het nationaal inkomen in 2020. Dat zou dit jaar neerkomen op anderhalf miljard euro, uitgaande van een nationaal inkomen van ongeveer 600 miljard.

Ook de doelstelling voor een grotere productie duurzame energie zoals wind, zon en biomassa kosten 0,2 procent van het nationale inkomen.

De Tweede Kamer praat maandag met milieuminister Jacqueline Cramer over de voortgang in het actieplan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Ongelofelijk
  Vroeger had je de heksen verbranding als het niet ging zoals bepaalde mensen wilden. Zo zijn er nog tientallen voorbeelden waarbij de mens op hol sloeg. En nu is CO2 de boosdoener. Nota bene het gas dat zorgt voor een weelderige planten groei. Planten die volop nodig zijn om het zuurstof gehalte op onze Aarde op een bepaald niveau te houden. De mens is nu bezig zichzelf te elimineren, onder aan voering van dwazen zoals Al Gore en Ellen Verkoek.
  Je kan je afvragen als we zulke ideen gaan uitvoeren het wel waard zijn nog eeuwen deze aardkloot te bevolken.
  Onvoorstelbaar

 • no-profile-image

  E.T.

  Groenten zijn misschien goed voor hersenen, maar hebben zelf geen hersenen. Waarvan akte. Er zijn er bij die denken dat het om CO2 gaat, dat gaat het voor een gedeelte ook, maar meer belangrijk, fossiele brandstoffen raken uitgeput. En daar staat Cichorum endiva blijkbaar niet bij stil. Dus waarom niet nu, wanneer het later toch moet.

Of registreer je om te kunnen reageren.