Home

Achtergrond 242 x bekeken 1 reactie

Aardappeltelers blij met contractvoorwaarden

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) is tevreden over de contractvoorwaarden voor aardappelen die LTO en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie hebben afgesproken.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt het afschaffen van de terugleverplicht een kleine stap vooruit.

In de contractvoorwaarden voor de oogst van volgend jaar is onder andere de terug- of meeleverplicht afgeschaft. De teler kan voortaan kiezen om maximaal 40 ton per hectare te leveren aan de fabriek met wie hij een contract sluit. Wat hij meer produceert kan hij vrij verkopen. Daarnaast kan een teler onder voorwaarden vervangende aardappelen leveren als een partij wordt afgekeurd.

De VTA is hier blij mee, zegt voorzitter Louis Beemsterboer. "Onze leden zijn tegen de terugleverplicht. De VTA heeft flink bijgedragen aan de afschaffing doordat wij onze leden de mogelijkheid bieden licentierassen te kopen zonder terugleverplicht. Ook de mogelijkheid tot vervanging van afgekeurde aardappelen is een goede oplossing."

De VTA wil nog wel graag dat er een onafhankelijk toezicht komt op de beoordeling van kwaliteit en tarra van een partij aardappelen. Ook de NAV vindt dat de keuring en tarrering anders moet, zegt bestuurder Keimpe van der Heide. "Het acceptatiemonster moet vóór de opwarming worden genomen in de bewaring door een gecertificeerd instituut. Bij afkeuring kan de teler dan nog een andere bestemming zoeken voor de aardappelen."

Han van den Hoek, directeur Grondstofzaken bij aardappelverwerker McCain, vindt het een positief akkoord. "De voorwaarden zijn een tegemoetkoming van de industrie naar de telers. McCain nodigt de teler altijd uit bij de kwaliteitsbepaling en tarrering. De teler houdt dan zelf toezicht."

Eén reactie

  • no-profile-image

    piet

    Kijk de VTA en NAV eens druk met reageren. Neem van mij aan, zij hebben er niks aan bijgedragen. Alleen maar roepen, maar laat ze eens drie dingen noemen die zij bereikt hebben voor de boeren, behalve een hoop ruzie en frustratie en daarmee de sfeer verpesten in de onderhandelingen tussen boeren en afnemers.
    Het is tijd dat ze dit eens toegeven en de handdoek in de ring gooien. Blijkbaar wordt de lto wel als volwaardig gesprekspartner gezien en zij niet, stop er mee en laat de mensen die wel iets toevoegen de zaken regelen

Of registreer je om te kunnen reageren.