Home

Achtergrond 449 x bekeken

Aardappelen zo snel mogelijk van het land nu het droog is

Op het akkerbouwbedrijf van de gebroeders Bartels in het Drentse Tweede Exloërmond worden de zetmeelaardappelen gerooid en gesorteerd.

De boeren grijpen hun kans nu het eindelijk even droog is. Door het wisselvallige weer en de overtollige regen van de afgelopen weken is een groot deel van de aardappelen nog niet binnen. Een groot aantal akkerbouwers heeft ook nu nog moeite met het rooien van de aardappelen. Volgens Avebe verloopt de verwerking van zetmeelaardappelen voorspoedig. Het onderwatergewicht ligt met 475 gram boven het meerjarig gemiddelde. Door de regen van de afgelopen weken is de tarra gestegen richting de 7 procent. Foto ANP

Loonbedrijf Heyboer oogst de biologische peen bij akkerbouwer Otto Boerma in Lelystad. Het loonbedrijf is druk met de oogst, zegt directeur Fort Sandee. "We oogsten met zeven machines tegelijk. Op het perceel in Lelystad zitten wat natte plekken, maar verder verloopt het rooien prima. De opbrengst is wel wat minder dan vorig jaar. Maar het is niet zo erg als in het Noorden. Hier in Flevoland is af en toe een buitje regen gevallen en de telers kunnen hier beregenen." Foto Jeannette Zinger

Begerig kijkt een van de pinken van Huib Lugtenburg naar het bietenloof waar een van zijn acht trekpaarden van smult. Kippen worden geduld, pinken niet. Lugtenburg en zijn vrouw Edith hebben een akkerbouwbedrijf onder de rook van het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Vroeger hadden ze ook melkvee, maar vanwege een versleten knie bij Huib is dat weg. De Lugtenburgs verwachten dat de rest van het bedrijf ook snel weggaat, als gevolg van stadsuitbreiding. "Maar dat schept perspectief voor onze zoon," zegt Edith Lugtenburg. Foto John de Pater

Installateurs van installatiebedrijf Lek Habo Groep uit Ter Aar plaatsen een teeltsysteem voor tomatenplanten. Het bedrijf bouwt de stand op waarmee heet vier dagen lang op de Horti Fair staat. Lek Habo is totaalinstallateur voor hoofdzakelijk de glastuinbouw. "We produceren alles voor in de kas, behalve de kas en de plantjes zelf," vertelt Patrick Lek. Naast dit teeltsysteem is er onder andere nog een warmtewisselaar, een warmteunit en CO2-systeem te zien. Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.