Home

Achtergrond 200 x bekeken

Aandelenkoersen schieten omhoog

De aandelenkoersen op het Damrak gingen maaandag bij de opening in rap tempo omhoog, gesteund door het reddingsplan voor de financiële sector waartoe de eurolanden afgelopen weekeinde besloten.

In het eerste handelsuur stond de AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, 14,38 punten, ofwel 5,6 procent, in de plus op 272,46 punten. De MidKap-index was 7 procent hoger op 407,89 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt herstelden 5,2 tot 5,5 procent.

"Het reddingsplan is wederom een stap in de goede richting'', aldus handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Van een positieve beurs is volgens hem echter nog geen sprake. "Ik zou het eerder typeren als een herstel van een zwaar beschadigd gebeuren'', aldus de handelaar. Vorige week gingen de aandelenkoersen hard onderuit op de Europese beurzen door vrees voor de gevolgen van de kredietcrisis.

Vooral de financiële fondsen zaten in de lift. Aegon en ING herstelden respectievelijk 9,3 en 8 procent. In het aandeel Fortis was nog altijd geen handel. De handel werd vorige week stilgelegd, zodat beleggers de waarde konden uitrekenen na de reddingsoperatie in het voorgaande weekeinde. Volgens handelaren is hier nog steeds geen duidelijkheid over.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.