Home

Achtergrond 234 x bekeken 3 reacties

ASG: voer van Cehave is stap in goede richting

Een goede stap vooruit en gunstig voor het milieu.

Zo reageert onderzoeker varkensvoeding Age Jongbloed van de Animal Sciences Group (ASG) op het nieuws van het nieuwe, hoog energetische varkensvoer van Cehave Landbouwbelang.

Jongbloed is zelf niet betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe voeders van Cehave Landbouwbelang. Op basis van wat hij aan informatie heeft gekregen van Cehave Landbouwbelang, oordeelt hij dat het concept aardig in elkaar lijkt te zitten. "Het was altijd al wel bekend dat als je er in slaagt een voer te maken met betere grondstoffen en een hoge energiewaarde, je ook in de uitscheiding van mineralen een slag kunt maken."

Jongbloed vermoedt dat de nieuwe voeders gezien de forse hoeveelheden (dierlijk) vet die ze bevatten, ook veel grondstoffen met goede eiwitten bevatten.

Wyno Zwanenburg (NVV) vindt het jammer dat Cehave Landbouwbelang het nieuwe voer vooral uit milieu-oogpunt in de markt zet. "Qua voerwinst levert het niet zoveel op. Het voer zou een bijdrage kunnen leveren in het ontlasten van de mestmarkt. Wat dat betreft geef ik ze het voordeel van de twijfel. Varkenshouders moeten zelf keuzes maken." Annechien ten Have (LTO) spreekt van een spectaculaire stap vooruit. "Er is kennelijk nog veel mogelijk."

Eén van de varkenshouders waar Cehave proeven deed, meldt dat de technische resultaten (groei per dag en voerconversie) verbeterd zijn. Hij wil niet met zijn naam in de krant. "Ik had gehoopt dat ik qua voerkosten per kilo groei goedkoper uit zou zijn, maar dat komt er niet uit. Ik heb zelf maar 5 hectare grond, dus daar zal ik mijn winst niet halen." Op het gebied van welzijn en stankemissie zijn de indrukken van de vleesvarkenshouder positief.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  luchtbel

  De schoorsteen rookt als een gek in Veghel en ze praten over een milieu winst van heb ik jou even. Groot gelul en een zoveelste stunt die weer dood bloed. Mest verwerken tot hoogwaardige produkten daar zit de winst. Dit verhaal is het zelfde als de air line opgepompt en over verhit en je ergerd je er groen-geel aan (Cehave) aan die succes verhalen.

 • no-profile-image

  BoerJef

  Ik hoop dat je gelijk hebt, laat ons die mest verwerken tot hoogwaardige producten, maar daarom moet je dit initiatief niet per definitie afschieten. De proeven bij Sterksel zijn toch geen lulverhaal, dat staat! Ik weet een ding, mijn vertegenwoordiger van BB-Deurne heeft heel wat uit te leggen.

 • no-profile-image

  down under

  Sake, hoeveel heeft CHV Landbouwbelang jouw betaald om dit stukje "onpartijdig" journalistiek te publicieren. Goed voor het milieu? ik wil cijfers zien! Praktijk proeven? ik wil namen weten zodat ik het kan verifiëren. Leuk dat dhr Jongbloed het vindt dat het aardig in elkaar LIJKT te zitten. Maar last but not least wat doet het met de kostprijs? want zoals we het allemaal weten kunnen we die niet door berekenen naar onze afnemers. P.S. Hoe zat het ook alweer met het astronautenvoer van Hedrix? Is dat niet een zachte dood gestorven?

Of registreer je om te kunnen reageren.