Home

Achtergrond 201 x bekeken

Yakult: uitspraak UMC ongelukkig

Yakult vindt het ongelukkig dat een woordvoerster van het UMC de naam van het drankje heeft genoemd als product waar ook probiotica in zit.

”Daar zijn we niet verheugd over”, zei een woordvoerder van Yakult Nederland. Het bedrijf is niet van plan verdere stappen te ondernemen.

De woordvoerder wees er met nadruk op dat Yakult niets te maken heeft met het wetenschappelijke onderzoek naar het effect van probiotica op het remmen van een alvleesklierontsteking.

Bij het UMC-onderzoek is probiotica direct in de darmen van ernstig zieken patiënten gebracht via een sonde. ”Daar zitten natuurlijk veel haken en ogen aan en het is heel wat anders dan een flesje Yakult drinken.”

Volgens de woordvoerder is probiotica een breed begrip. Het is een verzamelnaam voor levende micro-organismen die een gunstige invloed hebben op de darmen. Hieronder vallen onder meer melkzuurbacteriën, maar ook microbiologische voedingssupplementen als gist. Andere producten waar verschillende soorten probiotica in zitten zijn Vifit, Actimel en Activia.

Yakult heeft geen studies laten uitvoeren naar het effect van het gebruik van zijn product door mensen met een ernstige alvleesklierontsteking. Het bedrijf ziet hier geen reden voor. Wel heeft het onderzoek gedaan naar de invloed van het product op onder meer zieke kinderen. ”De veiligheid van ons product staat in de hele wetenschappelijke wereld niet ter discussie.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.