Home

Achtergrond 305 x bekeken 30 reacties

Wetsvoorstel SP/PvdA tegen nertsenfok

De Tweede Kamerleden Krista van Velzen (SP) en Harm-Evert Waalkens (PvdA) dienen maandag samen een initiatiefwet in voor een verbod op de pelsdierhouderij in Nederland.

De SP en de PvdA willen dat de sector snel wordt afgebouwd, zodat uiterlijk in 2018 in Nederland geen nertsen meer worden gedood voor hun pels.

Van Velzen en Waalkens hopen dat landbouwminister Gerda Verburg ook nu steun wil geven aan nationale regelgeving die vooruit loopt op een Europees verbod.

Annet van den Berg

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leendert

  aan wakker dier met jullie ideen moeten jullie op de noordpool gaan zitten het is altijd weer die nertsen julie willen het (nertsenprobleem)verplaatsen naar een land waar ze er heel wreed mee om gaan (china) in nederland krijgen de nertsen het beste wat ze nodig hebben ik steun alle nertsenboeren met hart en ziel dus jullie reactie is een grote leugen bedankt

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Hey, Wakker Diertje en Kobbelding weer in de bocht. Lekker je agressie uitleven en tieren tegen mensen die jullie beperkte tunnelvisie niet delen. Heel goed hoor om die dan voor dombo's en wat al niet uit te maken en vervolgens heel luid te roepen dat jullie de goddelijke alwetenden met het allerhoogste I.Q. op dit forum, nee zelfs van de hele site zijn. Nog steeds niet geleerd ook eens wat minder selektief te winkelen in argumenten aangeboden door de links radicale kerk.
  Ga eens wat nuttigs doen, ontwikkelingshulp, bejaardenzorg, etc. of ga gewoon eens een baantje zoeken.
  Zet af dat masker, die bivakmuts en die Arafatshawl, open je ogen en zie de zegen die de landbouw ons Nederland na de tweede wereldoorlog heeft geschonken: werkgelegenheid, inkomen, overschot op de handelsbalans, een prachtig onderhouden landschap, gezond en diervriendelijk voedsel, recreatie, enzovoorts, enzovoorts.

 • no-profile-image

  KJ

  echt weer een gevalletje van not in my backyard

 • no-profile-image

  arno

  laten we dan de productie maar naar china verplaatsen, kunnen we gelijk de hokken meeverkopen die hier niet meer aan de welzijns-eisen voldeden.

 • no-profile-image

  schreuder

  Wellicht is het verbieden van het houden van vleesvee (zoals door de heer Waalkens zelf gebeurt) een goede aanvulling. In beide gevallen worden de dieren gehouden om het product dat zij voortbrengen. Bij vleesvee is dat vlees, bij pelsdieren de pels.
  Een veehouder die zijn eigen sector afvalt hoe ver kun je zakken Waalkens ?

 • no-profile-image

  appie

  Tot mijn spijt moet ik het nu met wakker dier eens zijn, ik als vleesetende melkveehouder vind dieren houden puur voor hun velletje volstrekt zinloos.
  En ik stem nog wel op een rechtse partij, maar bont is puur weggelegd voor de mensen met de zeer goed gevulde portomonee.
  Dus zeg maar meest rechts.

  Dus als jij (wakker dier) nou eens toegeeft dat de dierenhouderij in zijn algemeenheid in nederland goed geregeld is heb jij mijn steun om de pelshouderij te verbieden.

 • no-profile-image

  qwerty

  ik snap het niet een bont mantel koop je eens in veel jaren een plestiek jas eens op het half jaar over miljeu belasting gessproken!!!! Verder zie ik dat de boeren de tweede keer op korte tijd genaaid worden door een boeren bestuurder. I V M tereur NN

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Qwerty snapt er inderdaad niets van.
  Overigens valt het mij op dat het (helaas) ALTIJD de linkse partijen zijn die zorgen voor dierenbescherming, dierenwelzijn enz.
  Gelukkig heeft mijn P.V.V., de dierenbescherming ook hoog in haar vaandel staan.
  Maar dat is, als een wakker dier, dan ook een partij voor mensen van deze tijd!

 • no-profile-image

  appie

  @ marcel en angela

  kmoetwel zeggen dat je daar een punt hebt
  marcel beter goed gecontroleerd in nederland als slecht gecontroleerd in bv oosteuropa en angela ik hou mijn koeien buiten (s zomers dan he) en aan milieuinvesteringen ontkom ik ook niet.

 • no-profile-image

  Tapjan

  Jullie hebben allemaal gelijk. We kunnen beter het slachtafval verbranden i.p.v. aan de nertsen voeren en laten we de hokken exporteren naar een apenland waar de welzijnseisen niet worden nageleefd en geef de nertsenhouders een opkoopregeling van vijfduizend EURO per voedster is die Waalkens overal vanaf. Hoe staat Waalkens er financieel voor? Heeft daar iemand zicht op? heel benieuwd naar!!!!!

 • no-profile-image

  Stef

  Als je niks presteerd kun je altijd nog tegen mensen aan schoppen, die wel hun verantwoordelijkheid nemen. Wil je schoppen moet je je een slachtoffer hebben. Of anders gezegd, een probleem zoeken. Dat is schijnbaar het enigste wat die linkse kunnen. Dat zich die Waalkes daar voor leent is te gek voor woorden. Als je in de tweede kamer zit, wordt het is tijd dat je iets goed doet. We worden van dat af kraak gezeur dood ziek. Als ook nog die persoon van de partij voor dieren die in de eerste kamer zegt, dat bij dieren in het wildt een hard leven is, zakt alles van je lijf. Daar mogen dieren van de honger omkomen. Net diegene die de dieren goed verzorgen worden afgekraakt en zelf bedreigt. Schijnbaar hebben we met stelletje criminelen te maken. Daar lopen nog een groep met een eq van 0,0 achter aan. Het is gewoon schandalig, dat men dit de nertsen houderij aan doet.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Wat ik op rechtse partijen tegen heb, is dat dierenwelzijn, dierenbescherming enz., ALTIJD van de linkse partijen moet komen.

 • no-profile-image

  mijn mening

  Ik denk dat ze de fokkerij hier beter kunnen uitbreiden want hier zijn de welzijnseisen het best!

 • no-profile-image

  Marcrel

  Jammer Appie, dat je niet verder kijkt als dat je neus lang is! Het voer van Nertsen bestaat uit afval uit de pluimveeslachterijen en afval uit de visverwerking. Dus het voer is voor 90% afval wat aangevuld word met voedingbestanddelen voor een goede gezonde nerts. De pelzen gaan voor 99% de grens over (Export wat goed is voor de nederlandse samenleving) en wat blijkt: in China en Rusland is het op veel plaatsen echt koud!! en daar worden jassen en mutsen van Nerts gedragen omdat dat het beste helpt tegen de kou.
  Dus samengevat: De nederlandse nertsen hebben de strengste normen voor welzijn, recyclen afval uit de vlees en vis industrie en zorgen voor een flinke bijdrage (in verhouding grote sector) in onze economie door de export!
  De sector in Nederland verbieden zorgt dat het welzijn van de nertsen wereldwijd verslechterd.
  Wat is nu het doel van die linkse gekken? Mensen frustreren en onzin roepen om zieltjes te winnen zodat ze zelf niet hoeven te werken met hun handen maar wel leven van de inkomsten uit de pelsdierhouderij door de belastingen!
  Marcel

 • no-profile-image

  roel

  in nederland verkopen ze ook kussens gevuld met gansedons uit china,de gansen worden daar levend geplukt,anders is de kwaliteit niet goed,daar kraait ook geen haan naar.slaap lekker

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Op grove mishandeling van sommige zoogdieren als bijv. den mensch, staat al gauw 1000 euro boete of vervangende hechtenis van minstens 14 dagen.
  Laat mij dan hier niet overvragen, dus niet beginnen over doodslag of moord met voorbedachte rade.
  Een boete van 100 euro per voedster of vervangende hechtenis is zéér op zijn plaats.
  Deze boete mag uiteraard opgebracht worden door symphatisanten als tapjans en co.

 • no-profile-image

  mevr. Door Denkert

  Stefke....vind jij het erg dat ik jou een onbenul vind?
  Ik hoop van wel.
  Tjah is ff een doordenkertje maar daar sta ik alhier om bekend toch?

 • no-profile-image

  Bart

  Ik ben geschrokken van de grove taal die gebruikt wordt in de reacties. Wat meer begrip voor elkaars beroep, wordt in een fatsoenlijke maatschappij wel verwacht. Maar blijkbaar is ons land ernstig verziekt. Als ik ruim 60 jaar terug kijk hadden de dieren het veel slechter dan nu. Dat was ook zo voor de mensen. Nu zijn de dieren in Nederland veel beter af dan de meeste mensen op aarde. Als dat nog beter moet probeer dit dan op een nette manier te realiseren. Het uit zwart maken en bedreigen van mensen die in de sector werkzaam zijn moet keihard gestraft worden. Ik wil hier niet alles op ingaan wat gelogen en op geklopte verhalen zijn, die als een molensteen om de hals van de dierhouders hangen. Dat de mensen die reageren hun volledige naam niet in het openbaar prijs geven, zegt ook genoeg. Dat je een ordinaire reactie terug krijgt dat kan gebeuren, maar je weet maar nooit of je bedreigt wordt.

 • no-profile-image

  Angela

  Wat een matennaaier, die veehoudende Waalkens. Ben het overigens volstrekt met je oneens, Appie. Denk ff na, met je intensieve rundveehouderij. Niets mis mee, maar geen nertsen, dan ook geen koeien in de stal meer die zelfs niet aan de groenlabel eisen hoeven te voldoen zoals de andere diersoorten wel doen. Wie heeft hier nu het meeste bestaansrecht, ik dacht niet een partij die niet in milieu wenst te investeren, zoals jij rundveehouder!!! En zeker niet een persoon als Waalkens die al zeker geen cent aan milieu wenst te besteden als vleesveehouder. Lang leve de Nertsen en de intensieve veehouderij. Die gaan tenminste voor een beter milieu en welzijn.
  En ach, die Wakker dier, die moet volgens mij al langer onder behandeling. Die zit toch echt iets teveel zijn tijd te verdoen op deze site. Maak jezelf nuttig, man, en schop niet tegen de mensen die nuttig zijn.

 • no-profile-image

  iq

  Wim, dat was een goede bijdrage. Jammer dat dat wakkerdiertje weer zo moet reageren, maar ja, van hem hebben we ook nog nooit een goede bijdrage gezien, over schadelijk wild gesproken. Over schadelijk wild gesproken...? er huppelt hier ook af en toe nog zo'n ziek reetje rond..... Als men iets wil verbieden wat nu nog mag volgens de wet hoort daar gewoon een zeer goede schadevergoeding bij. Niet zeggen over tien jaar is het uit en de bedrijven dood laten bloeden. Nu dan ook snel handelen en een ruimschootse schadevergoeding geven en daarna dan ook meteen stoppen. Gebeurt dat niet, dan naar de rechter.

 • no-profile-image

  DE BOER DAT IS DE KEERL

  aan de heer kubbelink,
  Ik wil u even meedelen dat de helft van uw reactie hier beneden grote onzin. waar haalt u het godsnaam vandaan dat het grootste gedeelte van de bevolking tegen de nertsenhouderij is.?? uit een enquette van Maurice de Hond is gebleken dat 81% het eens is met de stelling het maakt niet uit wat voor dieren je houd als je ze maar goed verzorgt. dus hier heeft u al un misser. Verder houden wij onze dieren GEWELDLOOS hoe komt u nu weer aan deze onzin heeft u filmpjes gezien uit china ofzo?? u bent geloof ik niet goed bij uw hoofd ofzo, want wat schieten wij goede boeren met hart voor onze dieren er nu mee op om de dieren slecht te behandelen?? Hoe slechter wij ze behandelen hoe minder winst je er op kunt halen. Verder hoop ik dat u en de rest van die werkloze lariekoek verkopers snel een baan zoeken/vinden. Want als de nertsenhouders zijn kostwinning wordt afgenomen denk maar niet dat deze mensen nog iets gaan doen voor de zieke staat dan gaan ze thuis ook niks doen net zoals jullie nu lekker van de bijstand leven groeten.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Aan de boer die geen keerl is:
  Ik wil u even mededelen dat uw gehele inzending onzin is.
  Lees even wat Kubelink schrijft dombo.
  Ik weet eigenlijk niet, of ik jou dankbaar moet zijn voor jouw reactie, of dat ie mij en andere dierenbeschermers nog
  meer verontrust dan voorheen.(immers jij bent geen uitzondering).
  Heer Kubelink....u schrijft goed, dat is aan de reacties te merken....als u begrijpt wat ik bedoel.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Wim ook bedankt dat jij voor ons denkt.
  Zo goed de reacties van Kubelink zijn...zo onnozel zijn die van jou.

 • no-profile-image

  kim

  zo eindelijk eens een goed voorstel. Ik vind niet dat nertsen met vleesvee te vergelijken zijn. Appie heeft gelijk dieren houden voor alleen hun vel is te gek voor woorden. Een bontjas is geen primaire levensbehoeft maar luxe. Vlees (eten) is dat wel. En welzijneisen hier goed? In die kleine hokjes, geen bewegingsvrijheid etc. lijkt me niet!

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Dat jij dat altijd nog op kan brengen Kubelink....om zo uitgebreid en geargumenteerd, die leden van het simplistisch verbond tekst en uitleg te geven.
  Inderdaad -een wakker dier- .....(17.58 uur). Kubelink krijgt de 1ste prijs voor gedegen schrijfwerk en voor het lef dat ie ook nog eens schrijft onder eigen naam én durft te vloeken in de kerk!
  Hulde Kubelink...namens vele meelezende dierenbeschermers van oa.: wakker dier, bont voor dieren en rechten voor al wat leeft.

 • no-profile-image

  dekkers

  aan de reacties kun je soms wel zien dat de "afdeling agrariers" het niet zo nauw neemt met hun woorden. Dit getuigt voor mij op frustratie, gebrek aan intelligentie en opvoeding. Deze sector overigens niet nieuw. That's all.

 • no-profile-image

  Gerrit

  @ Wakker dier, dat zal dan wel komen doordat de rechtse partijen nadenken over de lange termijn. Wie nu de boer laat stikken heeft straks niets te bikken.

 • no-profile-image

  Wim

  Ik wil even reageren op de heer Kubelink. Ten eerste vind ik zijn reactie doordacht en goed onderbouwt. Toch maakt hij hier een grote denkfout door namelijk te stellen dat de Nederlander in een onderzoek dezelfde is als de Nederlander als consument. We zijn allemaal tegen kernenergie, maar kopen deze wel goedkoop in in Frankrijk. Windmolens worden op bijna alle plekken tegen gehouden. Om over Biovergisters nog maar niet te praten. We zijn allemaal voor biologisch en Eko maar in de winkel bedraagt het maar bij tot tien procent van de omzet. Nee een onderzoek in Nederland moet je na de kassa doen en niet ervoor. Laat de mensen de bedragen invullen die ze voor iets uit willen geven en zet er later de artikelen achter dan leer je de Nederlander pas echt kennen. Als ik een onderzoek zou instellen naar het salaris van alle bewindslieden en zou voorstellen om dat te halveren haalde ik ook wel 85 procent. Het is gewoon" not in my backyard", en kijk is hoe goed we wel niet zijn.

 • no-profile-image

  Angela

  Ach, mevr door denkert,
  Uit je reactie blijkt dat er altijd nog grotere onbenullen op deze site zitten.
  Hou de eer aan jezelf en ga nuttigere dingen doen dan hier onbenullig stef af zitten kraken. Verbeter je eigen leven(en reacties) en zorg dat je zelf iets in het leven presteert.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Roel, je hebt een kromme manier van redeneren. Hier verkopen ze dus kussens gevuld met ganzendons uit China waar levende ganzen worden geplukt. En dat er hier geen haan naar kraait is (volgens jou) daarom voldoende reden om in Nederland maar gewoon door te gaan met die schandelijke bontindustrie? Jaaah, jaah . . . wat een 'interessante' visie. Dus jij maakt graag een vergelijking in de trand van: "Nederland onderhoudt vriendschappelijke banden met een land dat zeehondenpups doodmartelt (Canada) of duizenden walvissen afslacht (Japan), dus moeten wij er ook maar niet lullig over doen dat er in ons land mensen zijn die respectloos met dieren omgaan". Jaah, jij ben lekker! Als anderen iets asociaals doen, hoef jij dat toch niet ook automatisch te doen. Wat moreel verwerpelijk is blijft verwerpelijk. Dat, er toevallig ook in andere landen verschrikkelijke dingen gebeuren en bijna niemand dat hier wil veroordelen, doet daar natuurlijk niets aan af. Nertsenfokkerijen zijn en blijven verwerpelijk en niet alleen omdat er voldoende alternatieven voor bont zijn. Alleen al het idee dat we in ons kleine landje jaarlijks 4 miljoen nertsen vergassen voor de totaal overbodige 'luxe' van een klein groepje welgestelden, moet ons toch al doen walgen. En blijkbaar is dat bij de overgrote meerderheid van de bevolking ook echt het geval. Mede omdat een onderzoek van Intomart in 1999 uitwees dan 86% van de Nederlandse bevolking tegen bont is heeft de 2e kamer al in 1999 zich uitgesproken voor een verbod op de nertsenfokkerij. Moet je je eens proberen in te denken hoeveel Nederlanders zich dood zouden schamen wanneer ze er (in het buitenland) op gewezen zouden worden dat ons land wereldwijd de 2e plaats inneemt op de lijst van bontproducerende landen. Zeer zelden in de geschiedenis kon een wetsvoorstel als die op het verbod op de pelsdierfokkerij op zo'n groot draagvlak rekenen bij de bevolking. Toch heeft de ultra-arrogante LNV-minister Veerman in 2002 het wetsvoorstel ingetrokken. Nee, dan maak je 'vrienden'! En dan vinden veel gasten in dit soort forums het nog gek ook dat het volk bij erop volgende verkiezingen een dierenpartij in de kamer kiest? Je moet wel helemaal geen hersens hebben of net uit de coffeeshop of methadonbus komen rollen wil je daar nog verbaasd over zijn. Er zijn niet voor niets steed meer partijen die ageren op het onrecht dat dieren wereldwijd wordt aangedaan en zeker ook in Nederland. Dus dat er geen haan kraait naar ganzenveren uit China is een misplaatst understatement. Dieren zijn weerloos, dus mensen die op een GEWELDLOZE manier voor dieren opkomen verdienen onze waardering. Dat ze daarmee ook automatisch 'anti-mens' of 'anti-boer' zijn, zoals vaak op dit soort forums wordt gesuggereed is al net zo waanzinnig als de redenatie van Roel en het kinderlijke geblaf van Stef.
  En Stef, het lijkt alsof je een soort intelligentieniveau bedoelt wanneer je anderen een 0,0 toedicht. Toch wil ik je even wijzen op . . . Ach nee, nou zie ik het. Het staat er toch wel goed. Jij gebruikt natuurlijk niet 'Het EQ' maar "een eq". Dan is dat vast en zeker de egoïsme-quotient i.p.v. dat je de index voor emotionele intelligentie bedoelt. In dat geval geef je "dat stelletje criminelen" een prima cijfer. Ik wil ook het liefst zo laag mogelijk op de egoïsmeladder staan. Ik denk dat je voor jezelf al wel hebt berekend dat jij op een aanzienlijk hogere score dan 0,0 uitkomt.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.