Home

Achtergrond 211 x bekeken

Voeding lijdt ook grote verliezen op beurs

De slechte stemming op de aandelenbeurzen wereldwijd treft ook de voedingsmiddelensector.

Een groot aantal bedrijven heeft in de eerste drie weken van dit jaar zijn beurswaarde al met meer dan 10 procent zien dalen. In Nederland zijn vooral Unilever en CSM getroffen door de neergang. Daarnaast staan ook de Amerikaanse vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield Foods fors in de min op de beurs.

Het grootste verlies in 2008 in de voedingssector komt op naam van het Duitse suikerconcern Südzucker. Dit concern heeft in drie weken 13,5 procent van zijn waarde verloren. Dit verlies is zelfs groter dan vorig jaar. In heel 2007, een zeer beroerd jaar voor de Europese suikerconcerns, verloor Südzucker bijna 12 procent van zijn beurswaarde. Begin deze week presenteerde het zwaar tegenvallende kwartaalcijfers.

Het Britse suikerconcern Tate & Lyle is daarentegen bezig met een opmars, nadat het vorig jaar mede door drie winstwaarschuwingen fors werd afgestraft op de beurs. Ook voerconcern Nutreco is dit jaar sterk begonnen. Vorige week maakten enkele Nederlandse banken bekend dat Nutreco dit jaar tot hun favorieten behoort.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.