Home

Achtergrond 231 x bekeken

Verlate incasso voorlopige aanslagen

Oftewel: een foutje kan iedereen overkomen

Misschien was het u opgevallen, misschien ook niet; de fiscus was in december 2007 te laat met zijn (anders keurig en stipt op tijd plaatsvindende) automatische incasso. Het gaat daarbij om de inning van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting (IB), vennootschapsbelasting (Vpb) en/of de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (Zvw). Toch heeft zo’n betrekkelijk onnozele vertraging van 3 dagen de nodige fiscale gevolgen.

Normaal gesproken schrijft de fiscus de vervallen termijnen per de laatste van de maand af, in dit geval dus op 31 december 2007. Afgelopen december is dat fout gegaan: de verschuldigde belastingbedragen werden pas op 3 januari 2008 afgeschreven. Volgens de Belastingdienst ligt de oorzaak bij een menselijke fout bij de fiscus. Inderdaad, ook daar werken mensen. Dus moet u niet opkijken van een menselijke fout. De voor de incasso benodigde gegevens zijn gewoon te laat bij de Postbank (die de incasso verzorgt) ingeleverd. Toch heeft zo’n tamelijk onnozele vertraging van 3 dagen de nodige fiscale gevolgen.

Gevolgen voor de vennootschapsbelasting
Door de verlate incasso is bij sommige belastingplichtigen invorderingsrente in rekening gebracht voor de vennootschapsbelasting. Het gaat alleen om ondernemingen met een voorlopige aanslag van €400.000 of hoger. De Belastingdienst brengt de genoemde invorderingsrente terug tot €0. Dit soort belastingplichtigen komt in de agrarische sector niet zo veel voor.

Gevolgen voor inkomstenbelasting
Ook voor de inkomstenbelasting (IB) – voor de agrosector belangrijker dan de vennootschapsbelasting – zijn er gevolgen. Immers, omdat de meeste zelfstandige ondernemers een voorlopige aanslag ontvangen, er wordt bij hen immers geen loonbelasting ingehouden, komt dit ook in de agrosector heel veel voor. De te laat afgeschreven voorlopige aanslag kan natuurlijk gewoon meegenomen worden bij de aangifte IB over 2007 en de aanslag over dat jaar.

Door de verlate uitvoering van de incasso is verder de grondslag ‘voordeel uit sparen en beleggen’ in box 3 in 2007 en 2008 te hoog. De fiscus heeft nu toegezegd dat de waarde van de bezittingen en schulden in box 3 eind 2007 in de aangifte IB 2007 mag worden verminderd met het te laat afgeschreven bedrag. Dit geldt ook voor de waarde van bezittingen en schulden begin 2008 in de aangifte IB 2008. Deze toezegging komt in een binnenkort te verschijnen besluit met deze strekking. En daarnaast ontvangt iedereen die het betreft een excuusbrief. Inlijsten en boven uw bed hangen, adviseren wij!

Gevolgen voor de zorgverzekeringswetDe te laat geïnde bedragen hebben volgens de fiscus verder geen gevolgen voor de zorgverzekeringswet (Zvw).


De fiscus heeft een foutje gemaakt, en herstelt dat – eerlijk is eerlijk – keurig, tijdig en ruimhartig. Maar bedenk wel dat als u of ik zo’n fout zouden maken we al rap een boete zouden hebben gekregen. Een verhoging van 5 procent heb je al snel om te oren, zoals de meesten van ons uit eigen ervaring wel weten.

Mr. S.F.J.J. Schenk, directeur adviesgroep Fiscale Zaken van de GIBO Groep en voorzitter van de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘fouten’

Meer informatie Belastingdienst, 10 januari 2008: Verlate incasso voorlopige aanslagen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.