Home

Achtergrond 176 x bekeken

Verdachten verijdelde aanslag langer vast

De drie mannen die maandag in Rotterdam werden aangehouden op verdenking van het beramen van een "ontploffing met een terroristisch oogmerk'', blijven nog zeker twee weken vast zitten.

Dat heeft de rechter-commissaris in Rotterdam vandaag besloten. De mannen (31, 32 en 39 jaar) werden opgepakt na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Volgens deze dienst bestond de kans dat de verdachten op korte termijn een aanslag wilden plegen.

Het is nog onduidelijk welk doel de mannen wilden treffen. "Voor de vraag of er sprake is van strafbare voorbereidingshandelingen is dit ook niet van belang'', stelde het landelijk parket vandaag. Twee verdachten hebben behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit, de derde is een Soedanees zonder vaste woonplaats.

Volgens officier van justitie Bart den Hartigh zijn bij huiszoekingen geen explosieven aangetroffen. Een van de mannen was wel aan het proberen om daar aan te komen, zei de aanklager in het NOS Journaal. Bij de doorzoekingen zijn gegevensdragers, waaronder computers, in beslag genomen. Over het motief van de verdachten is nog niets duidelijk geworden.

"De suggestie in De Telegraaf hedenochtend dat de mogelijk gewelddadige actie gericht zou zijn op het nieuwjaarsfestijn in Rotterdam, is uit de lucht gegrepen'', aldus het landelijk parket.

Het onderzoek heeft tot nog toe ook geen aanwijzingen opgeleverd voor banden tussen de in Rotterdam aangehouden verdachten en de terreurverdachten die in december in België werden opgepakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.