Home

Achtergrond 331 x bekeken 11 reacties

Verburg wil duurzame veehouderij

Minister Gerda Verburg (Landbouw) wil dat over vijftien jaar de veehouders duurzaam werken.

Dit staat in een brief van Verburg aan de Tweede Kamer. De veehouderij moet de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. Om dat te bereiken moeten nieuwe stallen worden ontwikkeld en moet ook het veevoer duurzaam zijn.

Subsidies en belastingmaatregelen moeten de boeren daarbij ondersteunen. Verburg wil "vooral stimuleren, niet voorschrijven.'' Ze wil pas dwingen als in de sector de wil en de ambitie blijkt te ontbreken om een doorbraak te forceren: "Maar die indruk heb ik totaal niet.'' Wel krijgen initiatieven een "extra duw in de rug.''

Aan het einde van deze regeerperiode, in 2011, zou minstens 5 procent van de stallen voor kippen, koeien en varkens "integraal duurzaam'' moeten zijn. Verburg wil ook dat burgers weten hoe hun voedsel wordt geproduceerd. Ze pleit voor webcams in stallen en bezoekersruimten in de boerderijen. Stedelingen zullen daardoor bewuster vlees, eieren en zuivelproducten kopen.

Om energiegebruik te beperken moet optimaal gebruik worden gemaakt van dierlijke mest en kunstmest beperkt worden.
Verbrug streeft naar een "gezamenlijke aanpak'' van boeren, toeleveranciers, verwerkende industrie, handel, catering, horeca en maatschappelijke organisaties. Ze wil met hen in het komende jaar "ketenafspraken'' maken over duurzame productie en consumptie.

Landbouworganisatie LTO noemt de ambities buitengewoon ambitieus en onderschrijft ze. Voorzitter Albert Jan Maat vindt wel dat er aanzienlijk meer geld nodig is om de ondernemers te stimuleren. "De ambities zijn prima, maar daar hoort een stimulerend investeringssklimaat bij en passende regels die niet remmend werken maar juist aansporen om in een hogere versnelling te gaan.''

Hij wijst er ook op dat veehouders gaan inspelen op de vraag naar nieuwe, diervriendelijke producten en dat de vraag van consumenten het tempo van de gewenste veranderingen bepaalt.

GroenLinks vindt dat een echte trendbreuk in de veehouderij uitblijft en dat de bio-industrie afgeschaft moet worden. "Veel mooie beloften, weinig daden,'' zegt Tweede Kamerlid Ineke van Gent. GroenLinks pleit voor strengere regels rond dierenwelzijn, mest en milieu en is voor een heffing op vlees.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  met een heffing op vlees wordt het vlees voor jan met de pet onbetaalbaar,dat propageert nb een linkse partij. zijn ze niet een beetje in de war ?

 • no-profile-image

  Ans Uneken

  Heb zojuist nogmaals het bericht gelezen van min. Verburg over "duurzame" veehouderij. Ook klimaat neutraal is daarbij een streven, zo ze zei in het journaal van woensdag 16-1. mijn vraag is, ZIJN WE NIET AL KLIMAAT NEUTRAAL? op schiphol kan je je verontreinigende vlucht afkopen met bomen plant om je co2 uitstoot te verminderen. Want fotosynthese produceert in feite zuurstof en neemt co2 op. Hoe zit dat dan met onze mais?? ik heb mij wel eens laten vertellen dat 1 hec. mais veel meer zuurstof produceert dan een 1 hec. oerwoud! Dat zou dan betekenen dat wij onze eigen uitstoot (menethaan/co2) door mais en gras weer opnemen? Hoe zit dat dan? slecht voorgelichte mensen veroorzaken zoveel stress in regerent nederland, de media en hier thuis dus ook inmiddels

 • no-profile-image

  henk

  er ligt nu al vlees in de winkels uit brazilie,zijn ze daar ook zo duurzaam?

 • no-profile-image

  varkentje

  Duurzaam is nogal populair tegenwoordig. Het ligt zo lekker in de mond want, je komt nogal over als je iets duurzaam doet in het bedrijfsleven. Voor mij is duurzaam, als ik nu een stal bouw voor de komende 20 jaar en hij gaat 30 jaar mee dan is dat duurzaam PUNT!!!!

 • no-profile-image

  Kubelink

  Hé Varkentje uit Dinter. Als ik nou eens een flinke dosis zwaar vergif in mijn tuin leg wat normaal binnen +/- 20 moet zijn afgebroken en het blijft zo goed werken dat het over 30 jaar nog de hond van mijn kleinkind velt, noem je dat dan ook duurzaam?

 • no-profile-image

  roeltje

  alleen nog een duurzame vergoeding voor geleverde prestatie

 • no-profile-image

  Bartels

  Pfffff, Groen Links moet eerst maar eens beter rondkijken, voordat men uitspraken doet over de agrarische sector.

 • no-profile-image

  Veehouder

  en zelf rijdt ze in een zeer vervuilende dikke audi rond te dampen door nederland. de boeren moeten aan alles voldoen, maar de overheid... aan helemaal niks

 • no-profile-image

  fleckfieh boertje

  de compoststal is zo gek nog niet voor de melkveehouderij

 • no-profile-image

  Michel

  Mooi, dan hoeft de varkenshouderij niet veel meer te doen.

 • no-profile-image

  Dorien

  Zoals het nu gaat in de varkenshouderij zullen we wel boven die 5% uitkomen. Dat de mest weer meer wordt gewaardeerd en wordt gebruikt ipv kunstmest dit zal ook al een hele vooruitgang zijn.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.