Home

Achtergrond 137 x bekeken

Veel zuidelijke vogels in Nederlandse tuinen

Het aantal vogels uit Zuid-Europa dat vandaag is gesignaleerd in Nederlandse tuinen is opvallend hoog.

Dat constateert zegsman Hans Peeters van de Vogelbescherming Nederland vandaag na de eerste dag van de vijfde Nationale Vogeltelling. Deelnemers kunnen het hele weekend een uur lang noteren wat voor vogels zij op het balkon of in de tuin zien.

Peeters constateert na één dag opvallend veel meldingen van Europese kanaries, tjiftjaffen, witte kwikstaarten en zwartkoppen: allemaal vogelsoorten die normaal vooral in Zuid-Europa overwinteren. "Het is nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden'', waarschuwt de vogelexpert. "Maar het is op z'n minst zeer opmerkelijk te noemen.'' Ook het aantal ijsvogels dat in tuinen wordt gesignaleerd is groter dan verwacht.

De zegsman van de Vogelbescherming noemt de Nationale Vogeltelling sowieso "een groot succes''. De organisatie kreeg zaterdag al twee keer zoveel tellingen als vorige jaar: 3000 tegenover 1500. Het totale aantal deelnemers na twee dagen was in 2007 ruim 10.000.

Op basis van deze telling stelt de Vogelbescherming de Nationale Tuinvogel Top tien 2008 samen. Vorig jaar bestond de top drie uit de huismus, koolmees en merel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.