Home

Achtergrond 224 x bekeken 3 reacties

Veel paarden en pony's mishandeld

In Nederland worden veel paarden en pony's mishandeld. De Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) wil dat minister Gerda Verburg (Landbouw) daartegen actiever optreedt.

De LID kreeg vorig jaar 2000 meldingen over paarden en pony's waarvan eigenaren de verzorging verwaarlozen, bevestigt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenscherming een bericht in De Telegraaf van vrijdagochtend. Dat is niet altijd boze opzet. "Tegenwoordig heb je voor een paar tientjes een paard of pony. Mensen beseffen niet hoeveel geld zij vervolgens kwijt zijn aan een goede verzorging en voer.''

De overheid doet daar volgens de LID te weinig aan. "Verburg heeft de sector opgeroepen om met oplossingen te komen, maar dat is te passief'', zegt Dorland. "De overheid moet mensen veel actiever voorlichten en meer controleren of de regels voor dierenwelzijn worden nageleefd.''

De Tweede Kamer debatteert maandag over de nota Dierenwelzijn. Dan komt de kwestie aan de orde. Verscheidene fracties maken zich zorgen over het welzijn van paarden en andere dieren.

Sinds deze week bestaat de Vereniging Eigen Paard, die de belangen van paardeneigenaren behartigt. In Nederland hebben meer dan 170.000 huishoudens een of meer paarden. De vereniging wil mensen voorlichten over het houden van een paard (www.eigenpaard.nl).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ger

  hebben de paarden in de oostvaarderplassen nog wel wat te eten ?

 • no-profile-image

  van Meer

  Hoe vaak zal er niet gemeld worden om te pesten zonder dat er iets aan de hand is?
  En ik vraag me ook altijd af of die normen O.K. zijn, want een beest in een kooitje laten verpieteren vind ik toch altijd erger dan de ribben zien door het vele sporten met een dier.

 • no-profile-image

  westfries

  mensen die nergens verstand van hebben vinden altijd alles zielig mensen zien dier als mensen en niet meer als dieren

Of registreer je om te kunnen reageren.