Home

Achtergrond 157 x bekeken

‘Veehouderij over 15 jaar duurzaam’

In de visie van de minister van LNV is de veehouderij over 15 jaar duurzaam. Ze presenteerde 16 januari 2008 haar visie aan de Tweede Kamer. Wat men ook denkt over een dergelijke visie, is het waarschijnlijk wel de richting waar velen naar toe willen op de lange termijn. Minister Verburg: “Mijn visie vraagt niet om een trendbreuk, maar om een duurzaamheidssprong. De afgelopen jaren heeft de sector immers al grote stappen in de juiste richting gezet."

De visie van de minister gaat in op het welzijn en de diergezondheid. Dieren vertonen natuurlijk gedrag, krijgen daglicht, ondergaan weinig fysieke ingrepen en worden gevaccineerd tegen de meeste bestrijdingsplichtige ziekten. Transport van slachtvee over lange afstand is niet meer mogelijk. Grondstoffen voor veevoer komen duurzaam geproduceerd uit Europa zelf en mest wordt daar ook weer gebruikt. Er is minimale uitstoot van broeikasgassen, ammoniak en fijnstof. Consumenten maken op verantwoorde wijze keuzes op grond van gedegen informatie, al is niet-duurzaam geproduceerd vlees niet eens meer te koop in de supermarkt.

Het niet formuleren van concrete maatregelen verwoordt de minister met: "Ik wil de veehouderij geen blauwdruk opleggen hoe de toekomst eruit moet zien. Ik wil ruimte bieden om duurzaam te ondernemen en te innoveren." Wel wil ze duurzame stalsystemen verder ontwikkelen. In 2011 bieden die al perspectief voor grootschalige toepassing, terwijl dan 5 % van de stallen al duurzaam is.

Verburg werkt de visie graag verder uit om het dan vast te leggen in convenanten. De overheid zet vervolgens veel instrumenten in voor het bereiken van concrete resultaten. Zover het verhaal nog weinig concreets biedt, is het voor investeerders wel belangrijk om te weten waar het op de lange termijn naar toe moet.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘landbouwbeleid’

Meer informatie LNV op 16 januari 2008 over de toekomstvisie van minister Verburg

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.