Home

Achtergrond 195 x bekeken

Van Aartsen nieuwe burgemeester Den Haag

Oud-minister Jozias van Aartsen is gisteravond door de gemeenteraad van Den Haag voorgedragen als nieuwe burgemeester van de hofstad.

De VVD-liberaal volgt Wim Deetman op, die elf jaar aan het roer stond in Den Haag. Op 1 januari verruilde Deetman die functie voor een baan bij de Raad van State.

De 60-jarige Van Aartsen, voormalig minister van Landbouw (1994-1998) en Buitenlandse Zaken (1998-2002), was nog nooit burgemeester. De voordracht moet nog worden goedgekeurd door de Kroon. Marieke Bolle, voorzitter van de vertrouwenscommissie, zei gisteren dat Van Aartsen op 1 maart al aan de slag gaat in Den Haag.

Zij noemde "de statuur van Van Aartsen om boven iedereen uit te steken'' als belangrijkste reden hem voor te dragen aan de gemeenteraad. Ook zijn actieve internationale netwerk, ervaring met bestuur en hart voor het lokale bestuur waren volgens Bolle redenen om hem als eerste voor te dragen aan de raad.

"Hij was de beste'', aldus het hoofd van de vertrouwenscommissie. "Van Aartsen heeft ons ervan overtuigd dat hij met alle mensen in de stad een goede band als burgervader aan wil gaan'', zei Bolle.

Van Aartsen was al de gedoodverfde kandidaat in het geruchtencircuit. Hij is geboren en getogen in Den Haag en was jarenlang actief in politiek Den Haag. In 2006 verruilde hij de Tweede Kamer voor een functie bij de Europese Unie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.