Home

Achtergrond 209 x bekeken

Vaker gedwongen verkoop 'NHG-huis' met verlies

Een groeiend aantal mensen met hypotheekgarantie heeft vorig jaar gedwongen zijn huis met verlies moeten verkopen.

Dat maakte de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vandaag bekend. In 2007 kreeg het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat de NHG uitvoert, 966 declaraties binnen wegens een gedwongen verkoop met verlies. Dat betekent een stijging ten opzichte van het jaar ervoor met 20 procent.

Mensen die NHG hebben, zijn gedekt als ze hun huis onverhoopt met verlies moeten verkopen. Als er een restschuld is, wordt deze door het WEW betaald aan de hypotheekverstrekker. Verder heeft de consument het voordeel van een lagere rente. Alleen mensen met een lening van maximaal 265.000 euro komen in aanmerking voor de garantie.

Van alle verliesbedragen die geleden zijn op gedwongen verkopen, had vorig jaar 62 procent betrekking op de regio's en de plaatsen Rotterdam, Den Haag, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Kerkrade.

Ook de zogenoemde Vogelaar-wijken (achterstandswijken volgens minister Vogelaar van Wonen, Werken en Integratie) doen het relatief slecht. Voor wat betreft type woning worden appartementen relatief vaker met verlies verkocht dan eensgezinswoningen, aldus de NHG.

Doordat het WEW vorig jaar meer geld heeft moeten uitkeren, is de premie die huishoudens met NHG betalen per 1 januari opgetrokken van 0,40 naar 0,45 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.