Home

Achtergrond 163 x bekeken

VNO-NCW voert lobby voor Nederlands pensioenstelsel

Werknemersvereniging VNO-NCW is eind vorig jaar een lobby gestart om te voorkomen dat het Nederlandse pensioensysteem in gevaar komt door strengere regelgeving.

Dat meldde VNO-NCW dinsdag. Er wordt al ruim een jaar een Europese lobby gevoerd om meer rekening te houden met boekhoudregels voor pensioenfondsen. De lobby volgt op de invoering in 2005 van International Financial Reporting Standards (IFRS), internationale boekhoudregels voor beursgenoteerde ondernemingen. Uiteindelijk, ongeveer rond 2015, moeten pensioenfondsen ook voldoen aan deze regels.

"We leveren geen kritiek op de Europese lobby'', lichtte secretaris economische zaken Martin Noordzij van VNO-NCW toe. "Nederland heeft gewoon een uniek pensioenstelsel. We willen voorkomen dat de strengere regels leiden tot aanpassing van dat stelsel.''

De werkgeversvereniging gaat dit jaar nog in overleg met de International Accounting Standards Board (IASB), de internationale organisatie voor standaarden in de accountancy. VNO-NCW werkt voor de lobby samen met onder meer accountants, beleggers, vakbewegingen en pensioenfondsen.

Noordzij vindt het moeilijk een inschatting te maken van de haalbaarheid van de lobby. "Maar het is heel reëel dat er goed naar wordt geluisterd.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.