Home

Achtergrond 179 x bekeken 2 reacties

Transgene wortel in strijd tegen osteoporose

Een transgene wortel kan de opname van calcium doen toenemen en zo ziekte als osteoporose (botontkalking) tegengaan.

Dat stellen de Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De calciumopname kan door de transgene wortel 42 procent toenemen ten opzichte van gewone wortelen, aldus onderzoeksleider Jay Morris.

Morris: "Groente en fruit zijn goed voor vele redenen, maar staan niet bekend als een belangrijke bron van calcium. Wij proberen dat toe te voegen". De transgene wortel alleen is niet voldoende. "De dagelijkse behoefte is 1000 milligram calcium. Een portie van 100 gram van deze wortelen levert 60 milligram, waarvan 42 procent opneembaar is. Als we meer groenten en vruchten met extra calcium ontwikkelen, kunnen we dichter bij die aanbevolen hoeveelheid komen", aldus Morris.

De wortelen zijn nog niet beschikbaar voor de markt. De in de proef gebruikte exemplaren zijn geteeld in zeer specifieke omstandigheden. "We moeten nog onderzoeken hoe zij groeien en ontwikkelen in de gewone teelt", aldus Morris.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    aidan

    en laat die onderzoekers en hun opdrachtgevers zelf die transgene wortelen maar eten.

  • no-profile-image

    gert

    een glaasje melk er bij en de calcium is ook weer op peil

Of registreer je om te kunnen reageren.