Home

Achtergrond 382 x bekeken

Toekomstvisie: ongrijpbaar of visioen?

Minister Gerda Verburg van landbouw kwam vorige week met haar visie op de veehouderij in de toekomst. Akke van der Zijpp van Wageningen Universiteit is van mening dat de nota van de minister veel biedt, maar dat de samenhang ontbreekt.

Akke van der Zijpp is hoogleraar Dierlijke Productiesystemen aan Wageningen Universiteit.

De toekomstvisie van minister Verburg op de veehouderij biedt veel, maar de samenhang ontbreekt. Dat leidt tot kritiek, onzekerheid en gebrek aan acties voor een betere veehouderij in 2022.

De vraag naar dierlijke producten verdubbelt tot 2050, omdat wereldwijd steeds meer mensen dagelijks dierlijke producten willen eten. In de wereld kwam al in 2000 55 procent van het varkensvlees en 72 procent van het pluimveevlees uit intensieve systemen. Het duurt niet lang meer of de helft van het rundvlees en de melk komt ook uit grootschalige intensieve houderijsystemen.

Voor een duurzame en dus efficiënte veehouderij met een breed draagvlak zou Nederland zijn voorbeeldfunctie moeten uitbouwen. Willen we dat, dan hebben we naast gezonde dieren belang bij duurzame productie van veevoer, niet ten koste van tropisch oerwoud, natuurgebieden, watertekort of armoede.

Ik betreur het dat de minister nalaat het kwantificeren van verschillende aspecten van duurzaamheid op te nemen in haar lijst voor onderzoek. Om duidelijkheid te verkrijgen over de trade offs is dat de uitdaging voor heldere besluiten. De minister spreekt van normen, maar die zijn pas vast te stellen als bekend is hoe ze op het systeem als geheel uitwerken.

In de brief wordt weinig aandacht besteed aan het traject voor het hek van het veehouderijbedrijf en er na. Onze intensieve melkvee-, varkens- en pluimveebedriiven kunnen niet bestaan zonder land elders in de wereld te benutten voor voerproductie en energie voor kunstmest. Ongeveer de helft van de grond voor de Nederlandse rundveehouderij ligt buiten Nederland, voor varkens en pluimvee nog meer.

Het is onze uitdaging om met hoge efficiëntie (grondstof besparend) melk, vlees en eieren te produceren. Grond kan in gebruik blijven als tropisch oerwoud en als natuurgebied. Beter voor het klimaat en het welzijn van de lokale bevolking. Onze uitdaging is om aan te tonen, dat in intensieve systemen het dierwelzijn hoog is, dat het meer arbeidsvreugde oplevert en dat we de rest van de wereld en ons land niet met milieuproblemen opschepen.

De burger en consument moeten meer voor duurzaam geproduceerd vlees, melk en eieren over hebben. De trade off is meer natuur, diergezondheid en welzijn, minder opwarming en milieuvervuiling en genieten van gezond eten. Dus toch een visi(oen) waargemaakt?

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.