Home

Achtergrond 147 x bekeken

Thom de Graaf wil af van burgemeestersreferendum

De Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf (D66) wil dat het burgemeestersreferendum wordt afgeschaft.

De voormalige minister van Bestuurlijke Vernieuwing pleit daarvoor in een interview met het weekblad Binnenlands Bestuur, dat vrijdag verscheen.

Hoewel De Graaf altijd een pleitbezorger is geweest van de gekozen burgemeester, is het referendum volgens hem niet het goede instrument. "Het referendum is niet langer een opstapje naar de gekozen burgemeester, maar een afstapje.''

Vooral binnen gemeenten zou weinig bereidheid bestaan om te veranderen. "Toen puntje bij paaltje kwam, kreeg ik te maken met wethouders die bang waren de macht te verliezen en raadsleden die bevreesd waren hun invloed op de benoeming kwijt te raken'', aldus De Graaf.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.