Home

Achtergrond 158 x bekeken

Tennet: mogelijk in najaar einde WKK-stop

Mogelijk komt er in de tweede helft van 2008 ruimte op het hoogspanningsnet zodat WKK's van glastuinders weer op het net kunnen worden aangesloten.

Landelijk netbeheerder Tennet verwacht dat tegen die tijd een systeem van 'congestiemanagement' operationeel kan zijn.

Congestiemanagement moet het risico op uitval door overbelasting van het net voorkomen. Overbelasting kan ontstaan als te veel producenten tegelijk stroom aan het net leveren. Er is dan sprake van filevorming – congestie – op het net.

Congestiemanagement is volgens Tennet een marktmechanisme dat regelt wie er wel en niet stroom aan het net levert op drukke momenten. Producenten geven aan voor hoeveel euro zij bereid zijn af te schakelen. Tennet pikt de goedkoopste bieders eruit. Zij ontvangen vervolgens een vergoeding om niet aan het net te leveren. Het systeem is vooral interessant voor producenten met hogere variabele kosten, zoals kolen- en gascentrales.

In de praktijk verwacht Tennet dat telers met WKK's niet zullen meebieden omdat zij minder belang hebben bij het niet-produceren.
Gevolg is dat centrales zullen blijven uitstaan, waardoor er meer ruimte op het net vrijkomt.

Hoe congestiemanagement in de praktijk precies gaat werken, is nog niet bekend. Tennet is nog bezig het systeem verder uit te werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.