Home

Achtergrond 461 x bekeken

Suikerbieten moeilijker per schip te vervoeren

De laatste suikerbieten gaan per schip naar de fabriek in Dinteloord.

Het vervoer van suikerbieten van Zuid-Limburg naar de Suiker Unie fabriek in Dinteloord heeft dit jaar enige hinder ondervonden. Het aantal beschikbare binnenvaartschepen was beduidend lager dan voorheen. Dat zegt directeur Rien Geuze van afzetcoöperatie Covas.
"De hele campagne hebben we te maken gehad met een krapte aan scheepsruimte", aldus Geuze. "Het is logisch te verklaren: de economie trekt aan en de wegen slibben dicht. Vanuit verschillende sectoren is het vervoer per schip daarom herontdekt." Foto Twan Wiermans

Ruim 600 jongeren bezochten vandaag jongerendag van zuivelcoöperatie Friesland Foods. Volgens Gert van Dijk, directeur van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR) zijn de jonge leden van Friesland Foods zijn niet ambitieus genoeg. Ze leunen te makkelijk achterover. "Ambitie is wat je erin stopt. Als de coöperatie geen tegenprestatie van de leden vraagt, dan zullen de gezamenlijke prestaties van de coöperatie in de toekomst opdrogen”, waarschuwde hij tijdens de bijeenkomst. De boeren op hun beurt maakten het bestuur van de coöperatie het verwijt dat zij gebrekkig en laat zijn geïnformeerd over de fusieplannen met Campina . Als er wat speelt, dan moet sneller gereageerd en teruggekoppeld worden, vindt het merendeel van de leden. Foto Ruud Ploeg

De eerste plantuien van 2008 zijn bij Piet Terhoeve in het Zuid-Hollandse Oude Tonge de grond in gegaan. Dat is opmerkelijk vroeg, aangezien het poten van plantuien normaal half januari van start gaat. Het Franse plantmateriaal is geleverd door uienteler en -verwerker TOP in 's Gravenpolder, vertelt Corné Braber van PPA (Professional Partners in Agribizz). Dit bedrijf verzorgt de verkoop van plantuien voor TOP op de Nederlandse markt. "De plantuitjes komen van percelen waar nooit eerder uien zijn geteeld, wat garant staat voor gezond uitgangsmateriaal." Foto PPA

Een 'teeltoverste' van het Vlaamse Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderzoek (Pibo) geeft een snoeidemonstratie op grootfruit. Doel is het bijsturen en opfrissen van een aantal basisprincipes halverwege het snoeiseizoen. De aandacht gaat dit jaar naar de 'clubappels', zoals Greenstar, Rubens en Junami. Omdat vorig jaar zeer productief was probeert de Pibo aandacht te geven aan het minimaliseren of voorkomen van een beurtjaar door effectief te snoeien. Later demonstreerden studenten hoe te snoeien bij peren. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.