Home

Achtergrond 178 x bekeken

S&N akkoord met bod Heineken en Carlsberg

De Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle (S&N) stemt in met een overname door de branchegenoten Heineken en het Deense Carlsberg.

Dat lieten de ondernemingen vandaag weten. Heineken en Carlsberg bieden 800 pence per aandeel in contanten, ofwel 7,8 miljard Britse pond (10,4 miljard euro).

Als de overname slaagt, wordt Heineken de grootste brouwer in het Verenigd Koninkrijk en verstevigt het zijn leidende rol op de Europese biermarkt. Op de Portugese, Ierse, Finse en Belgische markten verwerft de Nederlandse brouwer de tweede positie.

"Dit is een zeer belangrijke strategische stap voor ons'', zei Jean-François van Boxmeer, de bestuursvoorzitter van Heineken.

Heineken en Carlsberg verwachten dat de overname en de opsplitsing van S&N ongeveer een jaar in beslag neemt. Heineken denkt dat in het vierde jaar na de overname jaarlijks kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd van 120 miljoen pond (162 miljoen euro).

Heineken en Carlsberg maakten hun belangstelling voor S&N vorig jaar oktober bekend. S&N verzette zich aanvankelijk hevig tegen de plannen van het duo. Een eerste, voorlopig bod van 720 pence per aandeel werd resoluut van de hand gewezen. Daarna werd het bod nog drie maal verhoogd.

Het bod van 800 pence vindt het bestuur van S&N acceptabel. "Wij bevelen dit bod bij onze aandeelhouders aan omdat het de waarde van ons bedrijf goed weergeeft. Het weerspiegelt ons groeiperspectief'', aldus Brian Stewart, de bestuursvoorzitter van het Britse bedrijf.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.