Home

Achtergrond 164 x bekeken

Rutte: kabinet steekt kop in zand over recessie

VVD-leider Mark Rutte vindt dat het kabinet "zijn kop in het zand steekt'' over de dreigende economische recessie.

Premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos van Financiën "bedrijven struisvogelpolitiek'' met hun stelling dat de financiële crisis in de Verenigde Staten aan Nederland voorbijgaat.

Rutte zal Balkenende en Bos vandaag tijdens een spreekbeurt in 's-Gravenzande oproepen de belastingverhogingen die per 1 januari zijn ingegaan terug te draaien. Ook moeten ze een topoverleg organiseren met hoogleraren en ondernemers.

Rutte reageert op uitspraken van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB), die zich zondag in het tv-programma Buitenhof een stuk somberder toonde over de Nederlandse economie dan Balkenende en Bos een week eerder. Wellink noemde het niet verstandig als het kabinet het financieringstekort op zijn beloop zou laten.

"De inflatie neemt toe, de AEX keldert, de Verenigde Staten glijden naar een recessie en de president van DNB roept op tot actie'', aldus Rutte. "Hoeveel waarschuwingen heeft dit kabinet nog nodig?''

De VVD-leider waarschuwde de premier en de vicepremier dat ze "uit de ontkenningsfase'' moeten komen. "Als het kabinet niets doet, zijn Balkenende en Bos zelf verantwoordelijk voor de economische gevolgen.''

Tweede Kamerlid Frans Weekers van de VVD heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan Bos over de uitspraken van Wellink. Hij wil weten wat de bewindsman met diens adviezen doet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.