Home

Achtergrond 249 x bekeken

Record overslag in Groningse havens

De twee noordelijkste zeehavens van Nederland - de Eemshaven en de haven van Delfzijl - hebben een recordjaar achter de rug.

Beide behaalden in 2007 een overslag van 7,8 miljoen ton. Voor 2008 verwachten de havens een verdere stijging van de overslag en een sterke groei van de havengerelateerde activiteiten dankzij nieuwe investeringen.

Dat maakte directeur H. Post van Groningen Seaports - de havenautoriteit voor beide zeehavens - vanmiddag bekend. "We kunnen terugkijken op een mooi jaar vol groei'', meldde Post. Dit is vooral te danken aan de uitgifte van terreinen. Maar ook de logistieke ontwikkeling was zeer voortvarend, wat uiteindelijk leidde tot een nieuw overslagrecord. Zowel nieuwe als bestaande bedrijven in onze havens hebben aan die groei bijgedragen en vooral dat stemt tot tevredenheid.''

Groningen Seaports zelf behaalde een winst van 5,1 miljoen euro, de hoogste sinds 1998. Dat was mede te danken aan het grote aantal gerealiseerde gronduitgiften van 17,6 hectare (2006: 14,1 hectare). Maar ook aan het nieuwe overslagrecord van 7,8 miljoen ton. De omzet ging mee in deze stijgende lijn en bedroeg 18,4 miljoen euro (2006: 14,3).

Groningen Seaports heeft tussen 2008 en 2012 enorme investeringen voor de boeg. Voor 2008 wordt een investering verwacht van ruim 76 miljoen euro (2007: 19,5 miljoen). Dit heeft vooral te maken met de grote infrastructurele werken die in de Eemshaven op stapel staan, zoals ophoging van terreinen, aanleg van diverse infrastructuur, aanleg van kades, verlenging van de Wilhelminahaven, verdieping van de vaargeul en eveneens een verlenging van de Beatrixhaven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.