Home

Achtergrond 165 x bekeken

Rechter verbiedt werkonderbreking politie Den Haag

De voorzieningenrechter in Utrecht heeft vandaag een demonstratieve vakbondsbijeenkomst van de politiebonden in Den Haag verboden.

De bond ACP riep woensdag mensen die worden ingezet voor de beveiliging van ambassades en andere bijzondere objecten in Den Haag op om zaterdag het werk neer te leggen.

De rechter vond het belang van de orde en veiligheid groter dan het recht om te staken. Bovendien behoren de politiemensen die het werk neer zouden leggen tot "een essentiële dienst, die niet adequaat te vervangen is'', aldus de rechter. Hij noemde ook de terroristische dreiging als een van de argumenten om de werkonderbreking te verbieden.

De bonden wilden actie voeren om zo tot een betere cao voor politiemensen te komen. In december werden de voetbalwedstrijden Feyenoord - AZ en Ajax - PSV afgelast nadat de voorzieningenrechter groen licht had gegeven voor werkonderbrekingen tijdens de duels.

De actie in Den Haag was bedoeld voor zestig leden van het Bureau Orde en Bewaking. Deze politiemensen beveiligen achttien objecten, waaronder de ambassades van Turkije en de Verenigde Staten, en enkele personen. Het kort geding was aangespannen door de plaatsvervangend korpsbeheerder van de politie Haaglanden en de Staat der Nederlanden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.