Home

Achtergrond 176 x bekeken

Politieacties gaan verder in Amsterdam en Limburg

Politieagenten van de regiokorpsen Amsterdam-Amstelland en Limburg-Zuid nemen vandaag het stokje over in de reeks estafettestakingen van de regiopolitie.

Zeven politiebureaus in Amsterdam-West, waaronder die op het August Allebéplein en op het Surinameplein, zijn tussen 9.00 en 13.00 minimaal bezet.

Volgens actiecoördinator Harry van Rijn moeten burgers die aangifte komen doen van bijvoorbeeld fietsendiefstal later terugkomen. Wel zijn op ieder bureau twee agenten aanwezig om de boel te bewaken. Ook rijden per wijkteam twee medewerkers op straat rond om uit te rukken voor noodgevallen, zoals overvallen of straatroven.

Vijf vakbonden ondersteunen de actie in Amsterdam. Naar verwachting komen enkele honderden agenten naar een actievergadering in een gebouw van de politie aan de Johan Huizingalaan.

Ook de politie in Zuid-Limburg voert vrijdag actie, maar zij is niet van plan stil te blijven zitten. De agenten hebben aangekondigd dat ze in plaats van hun normale taken vrijwilligerswerk gaan doen. "Dan moet je denken aan bejaarden en gehandicapten helpen, of de straat vegen'', aldus een woordvoerder.

Volgens de zegsman blijven alle grote en de meeste kleinere politiebureaus open tijdens de actie. "De burger kan gewoon bij ons terecht.'' Hij verwacht dat 100 tot 150 agenten zullen deelnemen aan de staking, die duurt van 07.00 tot 17.00 uur.

De politie in Zeeland gaf woensdagochtend het startsein voor de actiereeks. Later op de dag volgde het korps Zaanstreek-Waterland. Gisteren legden medewerkers van de regiokorpsen Zuid-Holland-Zuid en Gelderland-het werk neer. Volgende week staken werknemers van andere regiokorpsen.

De estafettestakingen zijn het gevolg van het cao-conflict tussen minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en de politiebonden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.