Home

Achtergrond 197 x bekeken

Parijs ondermijnt debat

De Belgische wetenschapper Marc van Montagu gaat erg kort door de bocht in zijn terechte veroordeling van het Franse besluit om de transgene maissoort MON810 te verbieden. Hij doet het voorkomen alsof die mais louter goed voor het milieu is.

Natuurlijk is het zo dat de meeste transgene gewassen zijn ontwikkeld om minder bespuitingen te hoeven uitvoeren. In die zin is sprake van vooruitgang op milieugebied.

Maar regelmatig blijkt uit onderzoek en de praktijk dat wel degelijk (enige) hinder ontstaat: insecten die het loodje leggen, ongewenste uitkruising met andere planten. Voor een juiste beoordeling van de postieve én negatieve effecten zijn langjarige onderzoeken noodzakelijk.

Van Montagu heeft natuurlijk gelijk dat het besluit rammelt. Parijs keert zich tegen Europa, dat dit maisras heeft goedgekeurd. Het land ondermijnt de broodnodige discussie binnen de EU over een eenduidig biotechnologiebeleid. Als alle lidstaten op de solo-toer gaan, komt dat beleid er nooit. Juist nu is er meer dan ooit reden dit debat te voeren. Door krapte aan grondstoffen en de groeiende wereldbevolking moeten nú keuzes worden gemaakt.

Transgene producten zijn amper nog te weren. Als je dat toch wilt, doe het goed en voer niet via een omweg transgene producten in (zoals vlees van dieren op basis van transgeen voer). Die struisvogelpolitiek zet de EU alleen maar op achterstand.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.