Home

Achtergrond 195 x bekeken

PT: bundeling gevaarlijk

Bundelingspogingen van telersverenigingen zijn riskant. Dat zegt Dirk Duijzer, voorzitter van het Productschap Tuinbouw (PT) in zijn nieuwjaarstoespraak.

Gezamenlijke voorraad- en prijsbeheersing wordt bij een dergelijk marktaandeel niet toegestaan door de mededingingsautoriteiten, stelt hij.

Duijzer zegt vragen vanuit Brussel te hebben ontvangen over de samenwerkingsplannen van de telersverenigingen. Het PT was samen met de koepel voor afzetorganisaties DPA betrokken bij verkennende gesprekken in Brussel . Daaruit is gebleken dat er voor samenwerking niet veel ruimte is.

"Je kunt als telersverenigingen gesprekken voeren over certificering, kwaliteit en je ongenoegen over de retail, maar praten over prijsvorming en voorraadbeheer ligt heel gevoelig. Die signalen krijgen we. Daarom geven we nu dit signaal af dat er realistische ambities nodig zijn."

De telersverengingen hebben met het PT gesproken over de plannen, omdat zij een rol speelt in de erkenning van de telersvereningen. Daarin heeft het PT de twijfels ook uitgesproken. "Ze denken er nu over na", zegt Duijzer.

De twijfels gelden ook voor de mogelijke samenwerking tussen Fruitmasters en The Greenery. Zij praten over een structurering van de afzet van Elstar en Conference.

Volgens Duijzer zijn samenwerkingsmogelijkheden beter bij een fusie. "Bij een fusie mag veel wel, waar bij een samenwerking sterk naar wordt gekeken."

Daarbij verwijst Duijzer naar The Greenery, dat in de jaren negentig voor hetzelfde doel werd opgericht. "Je kunt nu wel ontevreden zijn over The Greenery, maar het kan niet zo zijn dat je de voorraad- en prijsvorming gezamenlijk gaat bepalen."

Of registreer je om te kunnen reageren.