Home

Achtergrond 211 x bekeken 1 reactie

PPE: LEI-rapport over verbod nertsenhouderij te globaal

Het LEI-rapport over de economische gevolgen van een verbod op de nertsenhouderij is te globaal.

Dat zegt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) in een brief aan minister Verburg. Volgens het PPE schiet het rapport ernstig tekort als leidraad voor besluitvorming.

De economische verkenning is uitgevoerd naar aanleiding van het initiatief wetsvoorstel om de pelsdierhouderij te verbieden. Vanwege de hoge tijdsdruk zijn volgens het productschap verschillende belangrijke aspecten niet aan bod gekomen.

Er zou onvoldoende rekening zijn gehouden met schade voor leveranciers en afnemers en ook de fiscale aspecten van bedrijfsbeëindiging kwamen niet aan bod.

Daarnaast voorziet het PPE sociale gevolgen voor ondernemers en minder welzijn voor nertsen als de productie naar het buitenland wordt verplaatst.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik ben het met het PPE eens dat het rapport van de LEI ernstig tekort schiet.
  Ik heb een plan bedacht wat rekening houd met alle betrokkenen en in de juiste verhoudingen van sector, burger en nertsenhouder, maar houd het algemeen voor alle pelsdieren.
  Je moet dingen simpel houden.
  Pelsdieren worden gehouden voor hun pels en dat levert veel geld op. Alle houders samen vormen een sector. Een sector is onderdeel van een diverse samenleving. Zelf zie ik het nut niet van pelsen van dieren voor Nederland en meeste Europese landen. De sector is verdubbeld in recente jaren en nog zie ik nieuwe aanvragen voor nieuwe houders en uitbreidingen. Pels als luxe product is is niet echt relaxt en alternatieven genoeg. Pels als nut, misschien bij extreme kou als Sibirie. Dan is er al langere tijd een discusie in Nederland op verboden en het is alleen een kwestie en factor van tijd dat het verboden gaat worden. Kijk in Nederland dient er een verbod te komen en ik twijfel daar geen seconde aan. Dan hoe vul je dat in.
  De LEI vond 535 miljoen voldoende, zelf vind ik een overbluf bedrag zoals in een casione wat vaak uit loopt op verlies. En een reeel bedrag van CE delft 16,5 miljoen is respectvol. Dan de sector doet er niets aan om mensen voor te lichten qua etikettering, alternatieven ook benadrukken, mateging van bont etc etc. Dus eigenlijk is het allemaal niet zeuren, puur eiegen belang en dit is vrije markt en dus geen pottekijkers gewenst. Helaas vrije markt heeft ook draagvlak nodig en dat is er niet bij 90 procent van Nederland, plus de weerstand gaat alleen groeien bij jongeren.
  Ook het argument dat in Nederland welzijn voor pelsdieren beter is als ergens anders, dus moeten we alle pelsdieren van de wereld maar hier fokken geld niet en telt ook niet.
  De oplossing is, geen draagvlak en luxe product in Nederland dus verbieden.
  De 16,5 miljoen van CE Delf is voldoende. Dan omdat het welzijn zo goed is in Nederland, elke pelshouder die vertrekt naar het buitenland en onder de huidige Nederlandse eisen en normen weer begint 15000 euro extra geven als ondersteuning. Ze kunnen dan vrij gaan naar een land waar geen verbod is en gelijk laten zien hoe het ook kan in vergelijking met dat land wat waarschijnlijk mindere welzijn regels heeft. Ook weer een uitdaging plus in tijd zal het toch verboden worden in Holland. Zelf denk ik dat 95 procent van de huidige pelsdierhouders geen cent geeft om welzijn, en alleen de dingen uitvoerd die wettelijk zijn opgelegd of door maatschappelijke druk of meer ethische normen van evolutie. Mochten ze in het buitenland beginnen zullen ze allen de Nederlandse welzijnsnormen laten vallen denk ik.Dus dat argument van compassie en welzijn wordt misbruikt nu door de sector.
  Veel jongeren dragen nu bont zonder dat ze het weten, het niet weten is ook een verantwoordelijkheid van een sector ipv niets vertellen, niets willen of uitvoeren. Voorlichting blijft erg belangrijk. Samenwerking is vereist en een spotje op radio en TV van vele organisties is belangrijk. Een voorbeeld kan zijn om jongeren op te roepen al hun huisdieren in te leveren, zodat ze vergast kunnen worden, hun pels gestript kan worden, en dat ze die dan terug krijgen zodat ze er een mooi kledingstuk van kunnen maken waar ze dan trots mee door de straten kunnen lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.