Home

Achtergrond 266 x bekeken 1 reactie

Oudgereformeerden: Agrariërs predikantskandidaat

De Oud Gereformeerde Gemeenten hebben twee mannen uit de agrarische wereld toegelaten tot de studie van predikant.

Het gaat om J.A. van Houdt uit het Zeeuwse Poortvliet en boomkweker P. van Veen uit Benthuizen in Zuid-Holland. Algemeen-scriba A. Klein heeft een bericht daarover in het Nederlands Dagblad bevestigd.

Het is twintig jaar geleden dat het orthodoxe kerkgenootschap van 18.000 leden twee mannen tegelijkertijd tot de studie van predikant toeliet. De Oud Gereformeerde Gemeenten hebben een groot tekort aan predikanten. Voor de ongeveer 59 gemeenten en drie afdelingen zijn vier predikanten beschikbaar. Dat aantal kan tot vijf toenemen, als Th. Zwartbol uit het Gelderse Wekerom eind volgende maand als predikant wordt toegelaten.

De Oud Gereformeerde Gemeenten zijn in 1834 ontstaan uit de prediking van dominee L. Ledeboer (1808-1863). Toen de meeste 'Ledeboeriaanse' gemeenten zich met andere plaatselijke kerken verenigden tot de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en Noord-Amerika, bleven zij buiten de fusie.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    Met de kern van waarheid!

Of registreer je om te kunnen reageren.