Home

Achtergrond 383 x bekeken 1 reactie

'Opbrengst zetmeel moet hoger'

Akkerbouwers zullen de zetmeelopbrengst moeten verhogen om de teelt rendabel te houden.

De kosten stijgen voortdurend en de telers ontvangen minder toeslagrechten uit Brussel. De gemiddelde opbrengst in de zetmeelaardappelteelt is over de laatste acht jaar stabiel.

Die boodschap had Bertus Stormink, hoofd Bedrijfsadvies van accountantskantoor Countus, donderdagavond op een bijeenkomst in het Overijsselse Stegeren voor Veenkoloniale akkerbouwers.

"In de bietenteelt stijgt de suikeropbrengst per hectare voortdurend. Dat komt door nieuwe rassen en betere teelttechnieken. Ook de Cosun-opkoopregeling van suiker is er op gericht het rendement in de sector te verhogen." Volgens Stormink kunnen GMO-technieken helpen om sneller betere rassen te krijgen voor de zetmeelaardappelteelt. Het verbeteren van het rendement is nodig.

Stormink: "De akkerbouwer ontvangt steeds minder toeslagrechten. Er worden extra modulatiekortingen verwacht (korting op toeslagen voor plattelandsontwikkeling, red). Terwijl de toeslagrechten op het Veenkoloniale akkerbouwbedrijf ongeveer een kwart uitmaken van de totale bedrijfsopbrengsten. Die afhankelijkheid moet afnemen."

Akkerbouwers krijgen ook te maken met stijgende kosten, verwacht Stormink. "Kunstmest is duurder. En de inflatie stijgt." Om het inkomen op peil te houden raadt Stormink akkerbouwers aan hun bedrijf te analyseren. "Stel een begroting op met taakstellingen. Ook het vormen van studiegroepen helpt om het bedrijf goed in beeld te krijgen. En samenwerking met veehouders, bijvoorbeeld via grondruil, kan het rendement verhogen."

Ook schaalvergroting drukt de kosten. Dat gaat verder, verwacht Stormink: "Nu zijn er nog 2.000 zetmeelaardappeltelers. Over tien jaar is dat naar verwachting gehalveerd. Het is belangrijk dat het areaal op peil blijft. Daar heeft Avebe financiële maatregelen voor genomen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    BO

    Jaaa Ja die verhalen ken ik onderhand wel een keer De boer moet de productie verhogen en de kosten drukken .
    Laten we het is een keer hebben over prijs verhogingen over de producten die wij boeren leveren aan de industrie .....
    Want iedereen speelt prijsverhogingen door aan de klant (ook die boekhouders)en een akkerbouwer kan geen enkele cent door bereken aan zijn of haar afnemers .

Of registreer je om te kunnen reageren.