Home

Achtergrond 179 x bekeken

Oogkleppen FDA

De Food & Drug Administration (FDA) vindt dat vlees van gekloonde runderen, varkens en geiten op de markt gebracht moet kunnen worden.

Het is even veilig als vlees van 'gewone' dieren, en dus vindt de Amerikaanse toelatingsorganisatie dat er geen marktbelemmering mag zijn. Dat stelde de FDA al eerder, maar maakt het nu definitief na een inspraakprocedure waaraan 30.500 Amerikanen meededen. Washington schiet veel te ver door in zijn wetenschappelijke benadering, en in Europa dreigt hetzelfde. Daar heeft adviesorgaan Efsa de Europese Commissie al eerder een gelijkluidend signaal afgegeven, en opent nu de inspraakronde.

Het is ongelooflijk dat dergelijke instanties blindvaren op ratio en geen enkel oog hebben voor maatschappij en tijdgeest. Waar in de gehele wereld aandacht is voor ’duurzaamheid’, denderen de FDA en Efsa high tech door. De FDA spreekt zich ook nog eens vreselijk tegen. Vlees en melk van gekloonde dieren worden allebei veilig bevonden. Maar waar het vlees op de markt moet komen, vraagt de instantie de zuivelindustrie dat niet bij melk te doen. Dat is niet te rijmen.

Door die wetenschappelijke oogkleppen realiseren FDA en Efsa zich niet dat niet alles wat mogelijk is, ook wenselijk is. In de huidige samenleving is de vraag of vlees en zuivel van gekloond vee veilig is, niet relevant. De afzet van gewoon vlees en melk is al lastig genoeg.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.