Home

Achtergrond 287 x bekeken 11 reacties

Ondernemersorganisaties ongerust over Natura 2000

De beheerplannen voor Natura 2000-gebieden maakt de ondernemersorganisatie grote zorgen.

Dat hebben LTO Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag in een gezamenlijk bericht naar buiten gebracht. In tegenstelling tot Natuurmonumenten zijn zij er niet gerust op dat de beheerplannen voldoende waarborgen dat economische belangen meewegen. Veel ondernemingen verkeren nu in grote onzekerheid. Daar moet snel een einde aan komen, aldus de ondernemingsorganisaties.

De organisaties wijzen op de vele vergunningprocedures die het aanwijzen van de Natura 2000 gebieden naar verwachting zullen veroorzaken. Ondernemingen moeten zelf aantonen dat hun plannen geen nadelige gevolgen hebben. Onduidelijk is hoe aanvragen worden getoetst. Ondernemingen krijgen dan te maken met veel extra kosten en lange en complexe procedures.

De organisaties maken er bezwaar eenmaal in gang gezette procedures vrijwel niet meer terug te draaien zijn als de economische consequenties van de aanwijzing van de gebieden en de beheerplannen te ernstig blijken.

Lees ook: Natuurmonumenten wil overleg met LTO over Natura 2000
LTO voelt weinig voor intentieverklaring

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gert

  Al in september 2001 hebben wij diverse mensen op de hoogte gesteld van Natura 2000 en wat de consekwenties hier van zijn.Alleen maar een niets zeggende reactie van een burgemeester gehad, ook van de plaatselijke VVD nooit enige reactie gehad,hoewel ze dit wel beloofd hadden.Alleen als het stemmen is staan ze op de stoep of je ze wil steunen.Wel is het zo dat Ger Koopmans van het CDA heeft gereageerd op een bezwaar schrift,maar dit is dan ook de enige bij hoge uitzondering.
  Dit land kan in geen geval zonder de landbouw,aan de andere kant weten de beleidsmedewerkers van gekkigheid niet wat ze moeten verzinnen,om ons als ondernemers het leven maar zo zuur mogelijk te maken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Natura 2000 is via een slinkse omweg gewoon
  het kapotmaken van gezonde bedrijven.
  De milieu taliban heeft ons weer lekker bij de neus als landbouw. Lto staat erbij en kijkt
  ernaar.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Dat geeft weer aan hoe versnipperd onze natuur is, niet hoeveel een land ervan heeft. Ik wou ook dat er hier veel minder Natura 2000-gebieden zouden zijn. Namelijk één, d.w.z. heel Nederland. Er is geen enkele reden om ergens natuur aan te tasten. Niet in gebieden van SBB, niet in de stad, niet op het platteland, zelfs niet op bedrijventerreinen.

 • no-profile-image

  willem

  natura 2000 is puur dictatuur,er zit een communistische achtergrond achter

 • no-profile-image

  gert

  helemaal geen waarborgen voor economische belangen,je reinste dictatuur

 • no-profile-image

  gert

  de nederlandse landbouw wordt onevenredig getroffen door natura 2000,in nederland zijn 162 gebieden aangewezen voor natura 2000 ,in frankrijk slechts 22.Hieraan heeft de haagse politiek zelf meegewerkt.

 • no-profile-image

  Jensma

  @Kubelink
  Waarom pak je niet het vliegtuig naar Noord-Canada, daar is vrijwel alleen maar natuur, tientallen keer zo groot als Nederland. Je hebt daar ook lieve beertjes, lieve slangen, lieve wolven, ratten etc., het is vast heel leuk om midden in zo'n natuurgebied te wonen. Dan heb je ook niet last van die boeren met hun strondtanks altijd maar de natuur aan te tasten?!

 • no-profile-image

  Gert

  Natura 2000 heeft inderdaad economische consekwenties. Tijdens de bezwaar procedure heb ik ons bedrijf door laten rekenen, het betekend een halvering van onze bedrijfsomvang, en dan ligt het bedrijf nog redelijk ver weg van een natura 2000 gebied. U zult denken hoe kun je dat nou doorlaten rekenen, de cijfers waren er toch niet voor aanwezig? Wel voor U en wellicht voor de tweede kamer toender tijd niet.
  Maar ze waren er wel, men hield ze achter de hand, zodat U niet alles te weten kwam?

 • no-profile-image

  Communist

  het wegvallen van het gordijn heeft in ieder geval opgeleverd dat het wereldcommunisme zich versterkt heeft.
  NL loopt voorop om de privacy als iets overbodigs maar aan de kant te zetten en hele hordes milieucommunisten verdrukken de boeren.... uiteraard doet (bijna) iedereen braaf mee al is het al de loonwerker die snel bijschakelt om geen omzet te verliezen. Uiteindelijk wint het gedachtengoed van de grote slachters uit de vorige eeuw het van de integere en oprechte mensen...

 • no-profile-image

  ton

  Kubelink, alvorens we gaan discussiëren over de versnippering van natuur heb ik een vraag welke ook reeds tweemaal aan een zekere mevr/dhr Hertogs uit Roermond is voorgelegd, doch blijkbaar is deze niet in staat een reactie te formuleren.
  Daarom wederom de vraag; omschrijf nou eens wat natuur precies is, en wat de meerwaarde van natuur ten opzichte van landbouw is. Gelet op jouw krasse reacties lijkt me een duidelijk antwoord geen kunst, en haak je hopelijk niet af zoals Hertogs.

 • no-profile-image

  Linders

  Natura 2000 was bedoeld om grote natuurgebieden als de Pyrineeen, de Alpen en de Wadden. Echter Nederland schoffeert de EU Vogel- en Habitatrichtlijnen door deze in de Natuurbeschermingswet te regelen en door onevenredig veel Natura 2000 gebieden aan te wijzen, op basis van oneigenlijke, niet kwalificerende soorten.Verder heeft Nederland geen onderzoek gedaan naar de sociaal- economische gevolgen en voor het gemak heeft NL geen bebouwing op de kaarten ingetekend richting EU, terwijl dit wel verplicht was.(Z)LTO was hier van op de hoogte, maar heeft er niets mee gedaan, waarschijnlijk onder het motto: houd jij ze dom, houden wij ze arm. Er is maar 1 politieke partij die hiertegen in het geweer komt en dat is de VVD. Hen moeten we voeden met praktijkvoorbeelden. En agro-NL moet van LTO tegengas eisen, alleen op die manier houdt de landbouw stand. ANDERS WORDT NATURA 2000 EEN ORDINAIRE LANDJE PIKACTIE, ONDERSTEUND DOOR DE NB WET!!!!!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.