Home

Achtergrond 357 x bekeken

Onderhandelingsresultaat cao Avebe

De vakbonden en Avebe hebben een nieuw resultaat bereikt in de onderhandelingen over een cao voor het aardappelzetmeelconcern.

In december wezen de leden van de vakbonden het toen bereikte onderhandelingsresultaat nog af. De cao voor de Avebe-medewerkers liep eind vorig jaar af. Het struikelblok voor een nieuwe cao is de extra werkuren voor werknemers in ploegendiensten. Avebe wil dat werknemers acht dagen extra werken voor scholing en training. In de zomer worden werknemers maximaal vijf extra werkdagen ingeroosterd.

Dit laatste valt slecht bij de werknemers, zegt CNV-bestuurder Frans Strolenberg. "Ruim de helft van de werknemers draaien in vijfploegendiensten. Zij werken al onregelmatig en willen niet nog eens extra worden ingeroosterd in de zomer. In de extra tijd voor scholing kunnen de werknemers zich wel vinden. Door de reorganisaties bij Avebe is scholing nodig om werknemers op een andere plek te kunnen inzetten."

In december verwierpen de leden van de vakbonden CNV, FNV en De Unie een onderhandelingsresultaat. Deze week is verder onderhandeld. Avebe doet een handreiking. Strolenberg: "Avebe stelt voor dat werknemers die in de zomer extra werken, dit in het voorjaar één op één kunnen compenseren met vrije dagen. De vakbonden leggen dit volgende week voor aan de leden."

Over de financiële paragraaf is wel overeenstemming, zegt Strolenberg. De nieuwe cao zou een looptijd krijgen van twee jaar. De werknemers krijgen op 1 januari 2008 een loonsverhoging van 3,5 procent. Op 1 januari 2009 volgt nog een loonsverhoging van 2,5 procent. In december 2007, december 2008 en december 2009 krijgen de werknemers een uitkering van 200 euro. Zolang de cao onderhandelingen niet zijn afgerond wil Avebe geen commentaar geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.