Home

Achtergrond 749 x bekeken

Ogen moeten roeken wegkijken

Ballonnen in een perceel wintertarwe in Margraten functioneren als vogelverschrikkers.

Het lijkt al carnaval te worden in het Zuiden. In een perceel wintertarwe in het Zuid-Limburgse Margraten hangen de ballonnen echter niet alleen voor de sier. Ze worden ingezet als vogelverschrikkers. Akkerbouwers proberen hiermee de roeken die komen overwinteren vanuit Oost-Europa weg te jagen. Foto Twan Wiermans

Medewerker Jerry van der Laan (links) belt de leverancier van de palletiseermachine na een storing, terwijl collega Dolf Durenkamp toekijkt. ”Er was een kabelbreuk, die vrij eenvoudig verholpen kon worden”, vertelt Van der Laan terwijl ze weer volop aan de slag zijn op het akkerbouwbedrijf van Remt Meijer in Kloosterburen. De pootaardappelen van het ras Cleopatra worden naar Kroatië en Bosnië geëxporteerd. ”De kwaliteit is goed. Bij het sorteren moeten we er vrijwel alleen kluiten uithalen.” Foto Jan Bouwman

Het vele water zorgt voor overlast in de bouwput van een ligboxenstal van veehouders Jacob en Jan van Emst in het Friese Tijnje. Samen met Hans-Peter Vogel leggen ze een dompelpomp met slang in het laagste deel van de bouwput om het water in een rioolput te pompen. De nieuwe stal biedt ruimte aan 265 melkkoeien en wordt uitgerust met vier melkrobots. De melk gaat naar hun eigen kaasmakerij. Foto Alex de Haan

Telers uit Nederland en België bekijken aubergineplanten van het bedrijf Greenbrothers uit Zevenbergen. Het gewas kampt met een gebrek aan zonlicht. ”De plant heeft dagelijks 300 joule nodig. Je ziet nu ook bloemen afvallen. We zullen kijken hoe het gewas hiervan herstelt”, aldus teler Frank Groenewegen van Greenbrothers. Het bedrijfsbezoek is onderdeel van een serie bezoeken van de leden van de landelijke gewascommissie van LTO Groeiservice. ”Dit keer is gekozen voor een Brabants rondje”, zegt Groenewegen. Foto Anoek Hebing

Akkerbouwer Derk Gesink uit het Groningse Mensingeweer leegt een kist consumptieaardappelen in de vrachtwagen. De vracht gaat naar Rixona, onderdeel van aardappelverwerkingsbedrijf Aviko. Gesink levert de hele winter aardappelen. ”Ik verbouw alleen pootgoed. De bovenmaat is bestemd voor de consumptie. De kiemrust is goed dankzij de koele zomer. Maar door de natte zomer vind ik af en toe een rotte aardappel. De prijzen voor pootgoed zijn goed, maar voor consumptie juist slecht”, zegt hij. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.