Home

Achtergrond 184 x bekeken

Obama en Huckabee winnen voorverkiezingen Iowa

De Democraat Barack Obama en de Republikein Mike Huckabee, twee kandidaten die weken geleden nog golden als outsiders, hebben de eerste voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen.

In de staat Iowa waren voormalig presidentsvrouw Hillary Clinton, Democraat, en de steenrijke Mitt Romney bij de Republikeinen de grote verliezers. Beiden leken lange tijd onaantastbaar.

Obama, die als eerste zwarte in het Witte Huis hoopt te komen, sloeg een grote slag door zijn Clinton en John Edwards met ruime voorsprong te verslaan. Hij kreeg 38 procent, tegen 30 en 29 procent voor zijn rivalen. De uitslag was vooral een domper voor Clinton, die zelfs achter underdog Edwards eindigde. Zij moet nu alle zeilen bijzetten om volgende week, bij de volgende voorverkiezingen in New Hamsphire, niet weer te verliezen.

"Op deze avond in januari, op dit beslissende moment in de geschiedenis, hebben jullie datgene gedaan waarvan de cynici zeiden dat we het niet konden'', aldus een glorieuze Obama in zijn overwinningstoespraak. "Dit is het einde van de politiek van de angst, het begin van de politiek van de hoop.''

De Republikeinse baptistenpredikant Huckabee verraste vriend en vijand door Romney, die tientallen miljoenen meer in de verkiezingskas heeft, bijna vanuit het niets met gemak te verslaan. Hij won 34 procent van de stemmen, tegen 25 procent voor Romney. Huckabee was tot een maand geleden een volslagen onbekende. Hij weersprak suggesties dat hij in de rest van het land geen hoge ogen kan gooien. "Het begint vandaag in Iowa, maar het eindigt hier niet, maar in Washington.''

De verassende uitslag ten spijt, zal Huckabee zijn stunt volgende week in New Hampshire vermoedelijk niet kunnen herhalen. De voormalige gouverneur van de staat Arkansas kon in de landbouwstaat Iowa rekenen op de stemmen van veel diepgelovige christenen. Zij moesten weinig hebben van het Mormoonse geloof van Romney.

New Hampshire is echter veel minder religieus. Bovendien doen er nog twee serieuze kandidaten mee: oudgediende John McCain en de voormalig burgemeester van New York, Rudy Giuliani. Zij besteedden weinig aandacht aan Iowa, maar zijn nog lang niet uitgespeeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.